Recent uitte Jean-Jacques De Pins, ceo van Wanadoo Nederland, tegenover het Financieele Dagblad al kritiek op de huidige situatie in Nederland, waarbij Wanadoo te veel afhankelijk is van KPN. Tegenover de pers deed De Pins dat vorige week nogmaals, maar nu niet zonder de komst van een nieuwe techniek als vdsl aan het dossier te koppelen.

"In Frankrijk zijn er al succesvolle testen afgerond, maar concrete plannen in Nederland hebben we niet met vdsl", aldus De Pins. Het grootste obstakel is volgens de topman het 'duopolie' van de kabelaars en KPN waar het gaat om breedband. "Dit is een groot probleem, waar noch de OPTA noch de politiek iets mee doet." Grappend: "Help ons alsjeblieft bij onze kruistocht, want dat is het."

Wanadoo bouwt weliswaar hard aan een eigen breedbandnetwerk, maar is, net als andere providers, voor het laatste stukje afhankelijk van KPN. Na jarenlange onderhandelingen zijn er volgens De Pins nu eindelijk redelijke bedragen afgesproken die Wanadoo aan KPN moet overmaken voor zogenoemde ontbundelde lijnen.

Vdsl

"Maar bij vdsl beginnen de onderhandelingen weer van voren af aan", voorspelt De Pins. "Daar heb ik dus helemaal geen zin in." Overigens is vdsl op dit moment helemaal nog niet aan de orde, omdat de huidige modems niet geschikt zijn voor de techniek. Het snelste pakket dat Wanadoo momenteel via adsl2+ aanbiedt, gaat tot 20 Mbps. "Ook niet slecht toch?", aldus De Pins. Dit pakket kost 27,50 euro per maand.

Om het de consument zonder vaste KPN-lijn eenvoudiger te maken over te stappen naar Wanadoo (bijvoorbeeld vanaf een kabelprovider), komt deze laatste ergens volgend jaar wel met een nieuwe dienst. Hierbij moet de rompslomp van de vaste KPN-lijn volledig voor rekening van Wanadoo komen. De klant moet dan overigens wel rekening houden met de 9 euro extra die Wanadoo vervolgens moet overmaken aan KPN om de vaste lijn 'af te kopen'.