Zeker programmeurs hebben baat bij goed typgerei, vandaar dat een tikapparaat met een USB-stekker best wel wat mag kosten. Hier op de redactie is het vooral de Dell KB-212B (keuze 1) waarover door sommige collega's lyrisch wordt gesproken. Maar ook het 'gebroken' Microsoft Natural Ergonomic 4000 (keuze 2) gooit hoge ogen. Bovendien zou deze vreemde eend RSI voorkomen.

Op basis van dit Computerworld-artikel over de 12 beste toetsenborden aller tijden hebben we een top 4 samengesteld. Aan jou de keus om te bepalen wat de enige echte koning onder de tikpanelen is.

1. Dell KB-212B

Motivatie: "Licht, goedkoop en een perfecte terugslag om heerlijk snel mee te typen. Geen onnodige franje, wat het design ook lekker simpel houdt", redacteur Kristian van Tuil.

2. Microsoft Natural Ergonomic 4000

Motivatie: "Geweldig toetsenbord, zeer comfortabel en het houdt iedereen van mijn pc af omdat ze dit 'rare ding' niet kunnen gebruiken", HappyCat.

3. IBM Model M

Motivatie: "Gebouwd als een tank. Ik kan hier urenlang op typen zonder de pijn te voelen die ik bij softere toetsenborden bemerk", Shog9.

4. Apple Aluminium Wireless

Motivatie: "Hij voelt aan als een laptoptoetsenbord. Je hoeft weinig druk op de toetsen uit te oefenen om erop te typen, dus het zou gezonder moeten zijn voor je handen en polsen", dehman.