Tot voor kort was het vrij simpel om een Intel 300-series moederbord te selecteren voor de nieuwe 8ste generatie Core-processoren die vorig jaar uitkwamen en dat was omdat er maar eentje was: de Z370-chipset. Die bood voldoende om vlaggenschip Core i7-8700K te laten concurreren met AMD's Ryzen in de high-end.

Concurreren met AMD

Tegelijkertijd hadden consumenten met een budget een probleem. Als je een budgetversie (een Core i3) wilde kopen, moest je ook een nieuw moederbord aanschaffen en dan loopt de prijs behoorlijk op. Als je toch meer geld gaat uitgeven, komen opeens AMD's prijs/kwaliteit-vriendelijke Ryzen-processoren op verschillende prijspunten in beeld.

En dat is voor Intel weer een probleem. Deze maand onthulde het bedrijf een hele lijn 300-series chipsets voor 8e generatie CPU's. De goedkopere chipsets hebben natuurlijk niet alle toeters en bellen van Z370-moederborden, maar wel voldoende opvallende features om te concurreren met andere borden.

Knoop doorhakken

Je hebt nu H370, B360 en H310. Wat bieden deze allemaal - en is het niet net zo verstandig om er maar gewoon voor te gaan en zo'n Z370-moederbord aan te schaffen? In dit artikel kijken we wat de chipsets precies bieden, zodat je een geïnformeerde keus kunt maken op het moment dat je de knoop moet doorhakken. Er zijn borden van fabrikanten als Gigabyte, MSI, Asus en meer beschikbaar met deze vier chipsets.

Zoals je inmiddels weet heb je een Intel 300-series moederbord nodig als je een Coffee Lake-processor aanschaft. Oudere borden, inclusief de recente 100- en 200-series voor Skylake en Kaby Lake, werken niet met de 8ste generatie. Hoewel de Coffee Lake-chips grotendeels gebaseerd zijn op dezelfde architectuur als zijn voorgangers, hebben de CPU's meer cores, wat betekent dat ze hogere energie-eisen hebben.

Hier zie je de ruwe specificaties van de vier verschillende moderbordchipsets die consumenten kunnen aanschaffen. Daarom ontbreekt Q370, een chipset die overeenkomt met de Z370, maar enkele aanvullende zakelijke features heeft:

Z370-moederborden zijn de gouden standaard, gebouwd voor enthousiaste pc-gebruikers. Het zijn de enige moederborden waarbij, als je een ontgrendelde K-series chip hebt, geheugen en CPU kunt overklokken of meerdere grafische kaarten kunt gebruiken.

Ze hebben de meeste PCI-E-lanes, potentiële usb-poorten (met een belangrijke uitzondering waar we zo op terugkomen) en RAID-opslagopties. Als het vlaggenschip heeft het natuurlijk I/O-lanes op de hoogst mogelijke snelheid. Met meer HSIO-lanes kunnen fabrikanten meer features toepassen, zoals NVMe SSD-aansluitingen en SuperSpeed usb-poorten, als ze dat willen.

H370

Een stapje daaronder zitten H370-moederborden en die zijn perfect voor mensen die niet zelf willen prutsen. Je kunt niet overklokken, hebt geen opties voor meerdere grafische kaarten of enkele van de meer buitenissige Intel Rapid Storage Technology-features. Behalve deze niche-features, en een paar kleine verschillen in USB 3.1-ondersteuning, komt H370 grotendeels overeen met Z370.

B360

Bij B360 is meer verdwenen: je hebt minder usb-poorten, minder HSIO- en PCI-E-lanes en nauwelijks RAID-ondersteuning via Intels Rapid Storage Technology. Ze hebben nog wel snelle USB 3.1 Gen. 2-poorten en ondersteuning voor Optane, waarmee harde schijven vrijwel net zo snel kunnen werken als SSD's.

H310

Er is erg veel bezuinigd bij de H310. Je hebt minder usb- en sata-poorten, geen PCI-E 3.0 (alleen 2.0) en Optane-technologie wordt net ondersteund. Wat geheugen betretft heb je één DIMM per kanaal, waardoor je bandbreedte inlevert. RAID-opties zijn er vrijwel niet. Deze heel basale en goedkoopste moederborden zijn dus enkel geschikt voor mensen met simpele eisen. Je kunt veel van de fijnere features van Intels ecosysteem van de laatste jaren er niet mee gebruiken.

De Z370 heeft de krachtigste specificaties op papier, maar de andere chipsets hebben enkele features die de originele 8ste generatie moederborden ontberen. Op de H310 is het meest beknibbeld en dat is de enige chipset die niet de HDD-versnellende Optane Memory-technologie heeft.

Geen losse controller

H370-, B360- en H310-moederborden integreren ondersteuning voor de 10 Gbps USB 3.1 Gen. 2-poorten in de chipsets. Dat brengt snellere technologie naar budgetvriendelijkere moederborden, omdat fabrikanten niet meer extra hoeven te betalen voor een third party-controller en de technologie van Intel kunnen gebruiken.

Het toevoegen van USB 3.1-poorten op het moederbord gaat wel ten koste van het aantal beschikbare HSIO-lanes van de chipset. Kijk dus wat de moederbordfabrikant precies heeft gekozen en hoe dat voor jouw persoonlijke wensen uitpakt.

Geïntergeerde wifi

Alle nieuwe Intel 300-moederborden (dus niet de Z370-chipset) ondersteunen USB 3.1 Gen. 2 en geïntegreerde wifi. Een heleboel functies die nodig zijn voor draadloze netwerken verhuizen naar de platformcontroller met Intels CNVi wireless-AC-tech. Hoogtepunten daarvan zijn geïntegreerde 802.11ac en tot 1773 Mbps met Intels high-end RF-module.

Extra hardware toevoegen om deze functionaliteit van de chipset te ondersteunen kan de prijs van een moederbord verhogen. Het is dan ook optioneel voor moederbordfabrikanten en geen vereiste. Je zult geen onboard wifi aantreffen bij elk H370-, B360- en H310-moederbord, vooral niet als je naar de laagste prijzen zoekt.

AC-router

Zo biedt Gigabyte een optionele 'CNVi WiFi upgrade kit' voor enkele van diens moederborden met deze drie chipsets. Als jouw moederbord wel wifi ondersteunt, wil je wellicht ook op zoek naar een 802.11ac 'Wave 2' router, de generatie hardware die CNVi's volledige potentie kan benutten.

H370-, B360- en H310-moederborden hebben ook nieuwe standby-features waarmee computers in slaapstand worden gebracht om energie te besparen, maar actief genoeg blijven om een ontwaakwoord op te merken (als bij slimme speakers) om daarmee weer snel op te starten. Dat zagen we al eerder in laptops, maar het is nieuw voor desktopcomputers.

Niet in Z370

Ook dit zijn nieuwe native functionaliteiten die je niet standaard aantreft in moederborden met een Z370-chipset, hoewel fabrikanten wel wifi en USB 3.1 Gen. 2 kunnen toevoegen met controllers van third party-toeleveranciers. Opvallend genoeg heeft de zakelijke Q370 chipsets vrijwel dezelfde specificaties als Z370 (minus overklokken), maar wel de nieuwe functionaliteiten van de H370-, B360- en H310-chipsets.

Intel heeft nog geen opvolger van de Z370-chipset aangekondigd, maar we zouden vanwege deze beperkingen niet verrast zijn als er een nieuw vlaggenschip verschijnt om dezelfde functionaliteit te leveren als zijn drie broertjes.

Het laatste element waar we het nog even over moeten hebben als je een Intel 300-serie moederbord koopt, is de configuratie van individuele modellen van fabrikanten. We hebben in dit artikel de specificaties van de Z370-, H370-, B360- en H310-chipsets besproken, maar hardwaremakers passen hun borden op eigen manieren aan.

Twee H370-borden kunnen bijvoorbeeld verschillende aansluitingsmogelijkheden hebben (meer of minder usb-poorten) en verschillende featutres, zoals RGB-verlichting die we in sommige moederborden zien, luxe audio-opties, simpel overklokken et cetera. Maar nu je de basics kent, is het makkelijker om een selectie te maken tussen de verschillende modellen die fabrikanten maken met behulp van deze chipsets.