Na de release van AMD's Ryzen vorig jaar kwam de chipmaker weer terug in de top van de processormarkt voor consumenten en bedrijven. Dat betekende natuurlijk een nieuwe generatie in april van dit jaar, die een aantal verbeteringen en upgrades bieden ten opzichte van de voorgangers.

Stevige concurrentie

De eerste generatie deed fantastisch werk om zichzelf te positioneren als serieuze concurrent van Intels Kaby Lake-processoren, met meer cores zonder dat dit te veel ten koste ging van de kracht van een enkele core.

De tweede generatie van Ryzen maakt het gat met Intels huidige chips, de Coffee Lake-generatie, nog kleiner, en maakt de 2700X dé processor van het moment als je een high-end systeem bouwt.

1700X v 2700X

We gaan de eerste generatie vergelijken met de nieuwe Ryzen om te zien of het wel de moeite waard is om te upgraden, of dat het wellicht een beter idee is om een eerste generatie Ryzen-CPU te kopen tegen een lagere prijs.

We kijken specifiek naar de twee high-end modellen, de Ryzen 1700X van vorig jaar en de 2700X van dit jaar. Er is ook een 1800X, maar die raden we niet aan, vanwege redenen waar we zo op terugkomen.

Hierna: Het verschil tussen Zen en Zen+

Het verschil tussen de twee generaties zit 'm in de architectuur. De originele Zen-architectuur is onder handen genomen en met de huidige verbeteringen heet de nieuwe versie Zen+.

Zen versus Zen+

Hoewel de aanpassingen niet wereldschokkend zijn, vormen ze samen we een aanzienlijke verbetering. Het is dezelfde basisarchitectuur, maar het is versterkt en verfijnd voor de nieuwe generatie. De prestaties liggen tien procent hoger en de schakeldichtheid is met 15 procent toegenomen.

Dat vertaalt zich op meerdere manieren, zoals een verhoogde kloksnelheid van zes procent, cores die te zijn overklokken tot 4,2 GHz en een reductie van 50 mV in voltage, allemaal afkomstig van de nieuwe transistorarchitectuur. Daarbij trekt de nieuwe generatie elf procent minder energie dan de voorganger en volgens AMD komt dat neer op een prestatieverbetering van 16 procent met hetzelfde energieverbruik.

Oververhitting

Zen+ is een verfijnde architectuur: de features zijn net iets anders in de chip verwerkt, waardoor ze minder ruimte innemen en er is meer dark silicon. Dat betekent dat er meer ruimte is om oververhitting op te vangen en geven ze efficiëntere hitte-prestaties.

Op de volgende pagina: specificaties en prijs/snelheid.

Er is nog een aantal kleine aanpassingen, zoals de drie procent verhoging in instructions per cycle (IPC), een verhoogde DRAM Frequency Support naar DDR4-2933, betere voltage, frequentiecurves en thermische reacties met XFR2, en een betere prestatieboost met Precision Boost 2.

Prijs

De Ryzen 7 1700X hangt momenteel, afhankelijk van waar je hem koopt, gemiddeld zo rond de 250 euro. Voor de nieuwere Ryzen 7 2700X betaal je al snel 340 euro, wat een behoorlijk prijsverschil is. Bij de 2700X krijg je overigens wel een indrukwekkende cooler mee en dat moet je meenemen in de prijsoverweging, daar de Wraith Prism luchtkoeler meer dan voldoende is tenzij je serieus wilt gaan overklokken.

De eerste Ryzen-generatie had ook de 1800X, de krachtigste chip van de eerste serie, maar we raden deze niet aan. Voor 200 MHz bovenop de kloksnelheid betaal je meteen veertig á vijftig euro meer (er is ook geen meegeleverde koeler) en dat is wat ons betreft geen mooie prijs/kwaliteit-verhouding.

Hier zijn de ruwe cijfers van de twee chips (en we hebben voor de volledigheid de 1800X ook meegenomen):

Zoals je ziet is er een redelijk voorspelbare progressie tussen de twee processoren. Maar rekening houdend met de erg goede koeler bij de 2700X (die je los zo'n 50 euro kost) en de prijzen ontlopen elkaar opeens niet zoveel meer. In plaats van 90 euro meer, kom je dan op 40 euro meer voor Zen+, en waarschijnlijk goedkoper als je bij een minder grote retailer koopt.

Op de laatste pagina: Benchmarks

We hebben een paar benchmarks vergeleken om de drie processoren door te nemen. Klik in het uitvouwmenu hieronder voor de verschillende benchmarkstests en daaronder zie je de resultaten voor de drie CPU's:

Dus eerste generatie Ryzen of tweede?

Er is een vrij lineaire progressie wat betreft prijs en prestaties, wat meestal niet het geval is: hoe meer je uitgeeft aan een processor, hoe kleiner de winst per uitgegeven euro is met die kleine prestatieverhogingen. Dat is hier niet het geval, daar de 2700X prestatieverhogingen levert met een ruime marge, met alle aanvullende voordelen van Zen+ én de koeler erbij inbegrepen.

Meestal is er wat te zeggen voor de oudere generatie, omdat deze een betere prijs/prestatie-verhouding bieden omdat de nieuwe versie vaak fors duurder is en maar een klein beetje meer levert. We kunnen gelukkig melden dat de vorige generatie nog steeds een erg goede chip is en het zal lastig zijn om een taak te vinden die hij niet aankan, maar de 2700x is de beste keus.