In het kort: een HDD is de mechanische schijf van weleer. Diverse platters en leeskoppen draaien fysiek in de rondte om gegevens te schrijven of te lezen. Een SSD kun je zien als een verzameling geheugenchips, dus de module heeft geen bewegende onderdelen. Ze zijn sneller, fysiek een stuk minder zwaar en minder slijtgevoelig dan een harde schijf.

Prijs per gigabyte

Waarom de HDD er nog is? Opslagruimte. De productiekosten van flashchips liggen hoger dan van magnetische schijven, waardoor de prijs per gigabyte veel hoger ligt. Een SSD die je inbouwt en lijkt op een harde schijf koppel je aan de SATA-poort in de machine. Een nieuwer type is NVMe, wat meer lijkt op een reepje dan op de formfactor van een HDD en je steekt hem in een M.2-sleuf op je laptop of pc om hogere snelheden te halen.

De SSHD probeert het beste van beide werelden te combineren: het station met twee componenten, SSD en HDD, wordt gezien als een enkele schijf door het OS. De HDD wordt gebruikt voor opslag en de SSD voor operaties die het systeem versnellen, zoals van het besturingssysteem of applicaties die vaak worden aangesproken.

Lees ook: De beste SSDs van 2018 Lees verder: Wanneer is een SSHD beter en wanneer een SSD?

Een SSHD bestaat alleen in SATA-formaat en ze hebben de grootte van een laptopschijf: 2,5 inch. Let wel op, want sommige laptops hebben slechts ruimte voor een schijf van 7 mm dik is, wat genoeg is voor een SSD, maar een SSHD kan dikker zijn en sommige zijn 9,5 mm.

SSD te duur

Zelfs anno 2019 is de capaciteit van SSD nog steeds beperkter dan traditionele mechanische schijven. Er zijn groottes van rond 4 TB, maar daar moet je flink voor in de buidel tasten. Gangbare groottes zijn 1 á 2 terabyte (schijfgroottes die je uitdrukt in gigabytes zijn nog gebruikelijk) en dan zit je al ongeveer op 100 tot 250 euro.

Voor die prijs heb je harde schijven van 4 tot 8 terabyte. Een SSD van 4 TB kost je al gauw 700 euro, een HDD van 4 TB heb je al voor zo'n 130 euro. De meeste mensen kiezen dan ook voor een relatief kleine SSD, namelijk eentje van bijvoorbeeld van 250 of 500 gigabyte. Dat zijn prijzen voor interne SATA-schijven: NVMe SSD's zijn nog duurder.

Wanneer SSHD

Een SSHD is langzamer dan een SATA SSD, maar nog wel veel sneller dan een gewone harde schijf. Kortom, als je veel opslag wilt voor een redelijke prijs en wat van de voordelen van een SSD wilt meepikken, is de SSHD een goede keuze. Maar als snelheid en soepel Windows belangrijker voor je zijn, kies dan een SSD.

Lees ook: De beste SSDs van 2018 Hierna: Overwegingen als je een laptop gebruikt.

Je keuze kan ook nog afhangen van of je een pc of een laptop hebt.

Voor laptops

Als je een laptop hebt met ruimte voor een enkele schijf, heb je minder opties. Als je de hoogste prestaties wilt, neem dan een SSD. Als je meer opslagruimte wilt, neem dan SSHD. Als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven, neem dan geen van beide en ga voor een traditionele harde schijf.

SSHD's zijn voorzien van intelligentie die in de gaten houdt welke applicaties je het meest gebruikt en probeert deze zoveel mogelijk in de solid-state opslag te draaien zodat ze sneller reageren en betere prestaties bieden. Daarom biedt een SSHD onder meer een sneller startende laptop dan met een traditionele HDD.

Maar dit doet nog steeds onder voor een fatsoenlijke SATA SSD. Je kunt ten opzichte van een harde schijf snelheidstoenames van gecachete data zien van 200 á 300 procent ten opzichte van een mechanische schijf.

Waar je verder op moet letten is of de SSHD wel gaat passen in je apparaat. Controleer de hoogte van de huidige ruimte voor de schijf voordat je er eentje bestelt, omdat de dikte van een SSHD nogal kan variëren. Sommige ultradunne laptops kunnen zelfs helemaal geen schijf aan van 2,5 inch, SSD of niet, en vereisen een microSATA of M.2-kaartje. In dat geval is een SSHD geen optie.

Op de laatste pagina: Overwegingen als je een desktopcomputer gebruikt.

Voor pc's

De meeste pc-kasten hebben ruimte zat voor meerdere drives, dus er is voor computers minder vraag naar SSHD's. Veel nieuwe pc's zijn al uitgerust met zowel een SSD als HDD. Windows wordt dan geïnstalleerd op de kleinere SSD, laten we zeggen 250 GB, samen met een paar applicaties. De harde schijf is dan de standaardlocatie voor opslag als muziek en foto's - waar je wel capaciteit voor nodig hebt, maar de snelheid kan missen.

Het voordeel van een SSHD is dat je geen speciale software of configuratie nodig hebt. Bij twee schijven moet je het een en ander inregelen, maar een SSHD wordt gezien als een enkel station en je hoeft zelf niets te bepalen over welke data waar moet komen te staan. Als je in een eigen opstelling Windows niet vertelt waar wat moet worden opgeslagen, loopt je schijf snel vol.