Wat blijkt? Facebook ontdekte -pas na twintig dagen- dat Reclaim zonder toestemming van de gebruiker captions (ondertitels) meestuurde bij van watermerk voorziene foto's. Dat mag dus niet en is in strijd met de app-richtlijnen van Facebook.

Een app mag bij een vervangen foto geen tekst plaatsen, zelfs niet zoals in dit geval wanneer het de originele door de gebruiker meegegeven tekst is. Een watermerk toevoegen mag vooralsnog wel gewoon.

App ombouwen

Dus moesten de makers van Reclaim, Willem van Leunen en Sipke Jan Bousema, de app ombouwen. Dat is intussen gebeurd. "Na het maken van een work-around waarbij gebruikers een zip-bestand met watermerk-foto's konden downloaden, volgt woensdagavond de verbeterde versie", laat Van Leunen ons weten. Daarin kun je direct al je foto's van een watermerk voorzien en ontvangen per e-mail. Het automatisch uploaden is dus verleden tijd.

App Guidelines Wanneer een app niet om toestemming vraagt om tot bepaalde data van de gebruiker toegang te krijgen, is dat in strijd met de App Guidelines. De gebruiker moet altijd toestemming kunnen geven aan de app om bijvoorbeeld naam, profielfoto e.d. te kunnen gebruiken. Het kan ook zo zijn dat de app meer data van gebruikers wil verzamelen dan Facebook toestaat.

Van Leunen blijft het vreemd vinden dat Facebook zonder enige vorm van communicatie Reclaim heeft verwijderd. Daarbij werden ook nog eens 300 mappen en ruim 20.000 foto's rigoureus offline gehaald. "Wij hebben nog altijd geen reactie gehad van Facebook, maar ook geen klacht ingediend. Ik houd van Facebook, gebruik het elke dag. Het gaat ons om de aandacht voor privacy en de online vergetelheid voor met name kinderen."

Druk

Met Reclaim loopt het inmiddels weer storm. De teller staat nu op een kwart miljoen foto's. Van Leunen: "Ook is er interesse vanuit Frankrijk, Duitsland en Amerika. Wij hadden ook nooit verwacht dat het zo druk zou worden."

Lees ook: Nieuwe Facebook-voorwaarden zijn een tikkende tijdbom