Eén van de noviteiten op de eComm 2008-bijeenkomst in het Computer History Museum is Ifbyphone.com: een systeem waarmee bedrijven via het internet contact kunnen hebben met alle soorten telefoons.

Grootmoeder

"Het spraaknetwerk doet misschien ouderwets aan, maar het werkt goed. En zelfs je grootmoeder kan het gebruiken", aldus Ifbyphone-baas Irv Shapiro in InformationWeek.

Zo zou het Ifbyphone-systeem kunnen werken als verbinding tussen de stem van een verdwaalde automobilist en een webdienst als MapQuest. Om ontwikkelaars voor dergelijke applicaties aan te trekken, geeft Ifbyphone maandelijks een miljoen belnminuten weg.

Automatische telefoniste

Mobivox wil eveneens de ouderwetse spraaktelefonie met IP combineren. De Canadese starter richt zich op verbetering van spraakherkenning, waardoor gebruikers van mobiele apparaten gratis of tegen geringe kosten via VoIP kunnen bellen. In de eerste vier maanden zouden 500.000 mensen zich hebben ingeschreven voor de dienst, die gebruik maakt van lokale nummers en een automatische telefoniste.

Video Ringtones

Een derde starter, het Israëlische Vringo, combineert sociale netwerkmogelijkheden. In dit geval 'video ringtones' met mobiele telefonie. Gebruikers kunnen videoclips van entertainmentsites als Cartoon Network en Adult Swim of eigen content op hun telefoon zetten als videobeltoon. Vringo verdient geld aan reclameboodschappen. Binnen een maand volgt er een overeenkomst met sociale netwerksite Facebook, beloofde Vringo-baas Perlman op eComm.