De vrijdag beloofde update over de aanhoudende migratieproblemen is maandagmiddag niet op de aangekondigde - en maandag nogmaals opgeschorte - tijd online gekomen. Hetzelfde geldt in wezen voor het hele blogplatform van Sanoma zelf. Web-log.nl is nog niet functioneel en zeker niet compleet. De overzichtspagina staat maandagnamiddag nog vol met 'test', 'Lorem ipsum', 'test test' en andere vulsel.

Voorbarig hoera

Een aantal van die vulteksten is afkomstig van bloggers, die moeite hebben om te geloven dat het zogeheten webstreepjelog.nl nu echt weer online is. Dat is het blogplatform namelijk niet; niet volledig. Zo leidt de blogtitel “Eindelijk werkt het weer" op de gemankeerde overzichtspagina maandagnamiddag nog naar een blogpagina waarop de daadwerkelijke post niet is gevonden. Dit geldt voor meerdere links en posts.

Andere opgeluchte blogposts over de verhuizing van Web-log.nl leveren wel werkende pagina's op. Net zoals reguliere posts, hoewel daar in de comments soms vervuiling staat van een spambericht over goedkoop online te bestellen medicijnen. Andere reacties worden wel aangegeven in het reactie-overzicht, maar blijken volledig leeg.

Plots offline gegaan

Daarnaast zijn er dubbele en vierdubbele reacties geplaatst op hoera-berichten over de terugkeer van het blogplatform. Web-log.nl is vier weken geleden plots offline gegaan en kampt sindsdien met zware migratieproblemen. De timing voor het herstel is telkens uitgesteld en vervolgens telkens niet gehaald. Ook nu is de toekomst nog onzeker.

Op de supportpagina melden de beheerders dat het onbekend is hoe lang het herstel nog op zich laat wachten. In dat bericht van afgelopen vrijdag wordt ook erkend dat sommige blogs wel en andere niet online verschijnen.

Blogs aan/uit

Bovendien gebeurt dat “afwisselend", dus een online gekomen blog is mogelijk niet definitief terug. “Als jouw weblog niet online staat, zegt dat niet per definitie dat er problemen zijn met jouw weblog", wordt er nog gerustgesteld. Andersom geldt dit wel: blogs die wel weer online staan, kunnen nog altijd problemen hebben.

Dit is afgelopen week al opgetreden toen de Amerikaanse hoster het groene licht gaf voor het nieuwe WordPress-platform van Web-log.nl. Dat bleek voorbarig: “Meteen na livegang van de blogs werd Weblog.nl onbereikbaar en liepen we wederom tegen meerdere onvoorziene (hardware- en software) problemen aan", luidt de melding van donderdag.

Afhankelijk van Amerika

“Zo zijn er connectieproblemen tussen verschillende databases waardoor blogs onbereikbaar werden en ontstonden er onverwachte loops." Donderdagnamiddag was een deel van de oorzaak wel achterhaald en ook opgelost. Dat gold echter niet voor de algehele toestand. “We weten op dit moment niet exact wat er aan de hand is en wachten op een reactie en actie van onze Amerikaanse leverancier."

In die status-update van donderdag laat Web-log.nl weten dat de it-mensen van het gedupeerde blogplatform dag en nacht eraan werken om de blogs weer live te krijgen. Daarbij wordt ook de hoster in de Verenigde Staten op de vingers gekeken. “Ons technisch team vertrekt binnenkort naar Amerika om de Amerikaanse partner te ondersteunen en de druk optimaal te houden. Waarom? Het blijkt lastig om van een afstand invloed uit te oefenen en we willen er uiteraard bovenop zitten."

'Lay-out geruïneerd'

Als de huidige problemen eenmaal voorbij zijn, is niet alle migratiemalaise voorbij. De lay-outs van blogs zijn ook na herstel niet hersteld. “Zoals aangekondigd bij de start van de migratie kunnen lay-outs en designs niet mee worden gemigreerd."

“Op dit moment zijn de layouts niet aan te passen. Zodra dat mogelijk is, informeren wij jou." Tot slot staat de registratie van nieuwe blogs nog op slot. De registratiepagina wordt wel gewoon getoond, maar aanvragen worden niet beantwoord. Toch is er vrijdag wel een enkel nieuw blog opgedoken.