Zarafa is een Nederlands bedrijf en een open-source groupware-pakket dat zich duidelijk profileert als een goedkoper alternatief voor Exchange. Joseph vertelt dat er al duizenden implementaties zijn in Nederland, waarvan er een paar honderd in het middensegment, van 100 tot een paar duizend clients. Maar ook in het buitenland doet Zarafa het goed. Het heeft twee kantoren in Duitsland, waar het bedrijf het ministerie van Binnenlandse zaken als klant heeft. In Brazilië gaat het ministerie van onderwijs over op Zarafa

In Nederland doet Zarafa het ook goed bij de overheden. “Van de gemeenten die dit jaar gaan migreren, gaat ongeveer 10 procent naar Zarafa”, zegt Joseph. Ook bijvoorbeeld het Antonius Ziekenhuis gaat met 5000 gebruikers draaien op Zarafa. Sleutel tot het succes is dat de Zarafaserver goed samenwerkt met Outlook en met mobiele apparaten als Blackberry’s. “We draaien bij honderden grote organisaties in Nederland stabiel met Outlook en mobiele apparatuur. Dat kunnen andere open-source vendors niet zeggen.” Ook de webaccess van Zarafa ziet Joseph als een pluspunt. “In sectoren als transport wil men meer webbased. En de Webaccess van Zarafa is flexibler dan die van Exchage.”

De toekomst

Open-source heeft de toekomst, volgens Brian Joseph, samen met Microsoft. “Wat je eerst bij operating systems zag, dat zie je nu ook met groupware. Microsoft en open-source zijn daarin dominant. Dat is de grote lijn. Domino zul je in de toekomst alleen vinden in heel grote bedrijven en in nices. GroupWise zal het ook zoeken in de nices. Die verliezen hard marktaandeel. Microsoft en open-source, dat is de markt.”

“Open-source groupware is een TGV, een trein die je niet meer kun inhalen”, aldus Joseph. “Overheden springen massaal op die trein.” Maar bij Zarafa realiseren ze zich dat je als open-source vendor niet alleen hetzelfde moet brengen als Microsoft. Je moet meer bieden, aldus Joseph. Daarbij denkt hij aan integratie met andere applicaties, zoals SugarCRM. In december is de integratie van Zarafa en SugarCRM gereleased, na een jaar hard werken. “Nu kunnen we de business features bieden die bedrijven nodig hebben, zoals automatische datareplicatie.” Je kunt bijvoorbeeld instellen dat bepaalde contacten in Outlook automatisch worden gerepliceerd in het CRM-systeem. Van andere contacten kun je weer instellen dat je het handmatig doet. “Dat geeft meerwaarde aan ons product. Dat is nodig, want stabiliteit alleen is niet genoeg”, zegt Brian Joseph.

Joseph zegt dat er veel interesse is voor SugarCRM, meer dan voor Microsoft CRM. Dat geldt overigens in mindere mate voor Alfresco, het open-source document management systeem dat Zarafa in zijn systeem heeft geïntegreerd. Voor Sharepoint, de tegenhanger van Microsoft, heeft Joseph waarderende woorden: “Sharepoint is een grote stap geweest voor document management en het is heel mooi geïntegreerd.

Community

“Juist voor een gefocust softwarebedrijf als het onze is het interessant om de software open-source te maken”, zegt Joseph. “Wij gaan zelf geen Sharepoint bouwen. Wij moeten alleen wel zorgen voor integratie met andere projecten. Als je open-source bent, ontvang je uit de hele wereld samenwerking." Er is dan ook veel response. Bijvoorbeeld de integratie met Mac Caldav is samen met de community gebouwd. Verder voldeed de IMAP-implementatie van Zarafa eerst voor 90% aan de standaarden. Met behulp van de community is daar 99% van gemaakt. “Open-source is de katalysator voor volledige implementatie van open standaarden”, zegt Joseph daarover.

Overigens blijkt de interesse uit de community er ook uit dat Zarafa een main track is op FOSDEM 2009, de open-source conferentie die volgende maand wordt gehouden.

Schaalbaar

Als doelmarkt heeft Zarafa implementaties van een paar honderd tot 10.000 gebruikers, maar Joseph verwacht komend jaar ook implementaties die daar ver overheen gaan, tot 25.000 gebruikers. Daarvoor moet het systeem behoorlijk schaalbaar zijn. Die schaalbaarheid verkrijgt Zarafa eigenlijk op dezelfde manier als Exchange. “Exchange draait ook niet op Google-achtige clusters met heel geavanceerde techniek. Exchange lift voor schaalbaarheid mee op de resourcetools en high availability van virtualisatie. Als er een server wegvalt, dan komt er een andere virtuele server voor in de plaats. Daarbij is het vooral belangrijk dat je je databases overzichtelijk houdt en in delen opsplitst", zegt Joseph

Zarafa heeft dezelfde soort architectuur. Maar Zarafa lift mee op de architectuur en componenten uit de open-source wereld, zoals Apache en MySQL. Virtualisatie kan met VMware of Xen. Wat die virtualisatie betreft wijst Joseph waarderend naar Zen Orchestrator van Novell. “Dat zijn heel mooie tools. Die geven Novell veel interessantere kansen in schaalbare omgevingen dan GroupWise zelf.”

Beheer met Active Directory

Voor het identity management is Zarafa helemaal LDAP-compatible. Het management kan bijvoorbeeld met Red Hat Directory Server, maar er is ook een plugin ontwikkeld voor Active Directory. “Windowsbeheerders kunnen dus het gebruikersbeheer doen zonder op de commandline te hoeven werken”, stelt Brian Joseph gerust.

De beheerder van de server heeft natuurlijk wel gedegen Linux-kennis nodig. Die kennis moet dus in het bedrijf aanwezig zijn, of bij de ICT-leverancier.

Bron: Techworld