Het Franse TurboHercules, dat een open source-software maakt, stelt dat IBM klanten niet toestaat om zijn mainframebesturingssysteem te draaien op iets anders dan de IBM-mainframes. Daarmee weert IBM de mainframe-emulator van TurboHercules, wat volgens de aanklager een onoorbare beperking is van de concurrentie op mainframegebied. TurboHercules heeft daarom dinsdag een klacht bij de Europese Commissie ingediend.

"IBM voorkomt dat klanten onze software gebruiken door IBM's mainframebesturingssysteem te koppelen aan IBM-hardware. Daardoor kan TurboHercules zijn product niet aanbieden aan mainframeklanten die een open source-oplossing willen", aldus TurboHercules' bestuursvoorzitter en mede-oprichter Roger Bowler.

'Emulator inbreukmakend'

Bowler heeft IBM vorig jaar aangeschreven met het verzoek de licentievoorwaarden voor het mainframebesturingssysteem redelijker en eerlijker te maken. IBM heeft dat verzoek naast zich neergelegd. De ict-leverancier stelt dat de emulator van TurboHercules inbreuk maakt op zijn intellectueel eigendom.

Afgelopen oktober is het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustonderzoek begonnen naar de activiteiten van IBM op de mainframemarkt. Het bedrijf wordt beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie. In januari 2009 klaagde de Amerikaanse mainframefabrikant T3 Technologies ook al bij de Europese Unie over concurrentiebeperkend handelen door IBM.