Rond half vijf in de middag begaf een van de koelsystemen het in het datacenter van EvoSwitch in Haarlem, van waaruit Wikipedia Europa bedient. Daardoor liep de temperatuur in twee corridors op naar 29 graden, waardoor de servers, waaronder die van Wikipedia, zichzelf uitschakelden.

Na ruim anderhalf uur was de situatie weer stabiel, laat EvoSwitch in een schriftelijke verklaring weten. Tussentijds zijn de corridors gekoeld door tijdelijk andere koelunits op een hogere capaciteit te laten draaien.

Tijdens de storing in Haarlem besloot Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, al het internetverkeer naar het datacenter in Florida te leiden. Maar bij de standaard failoverprocedure, waarbij de DNS-entries veranderd worden, ging het mis, waardoor alle sites van Wikimedia wereldwijd de lucht uit gingen.

DNS-settings

De eerste klachten op Twitter over de storing verschenen woensdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur. “Het probleem is snel opgelost, maar helaas kan het door caching effects tot wel een uur duren voor toegang hersteld is”, schrijft Wikimedia in een technische toelichting. Later werd daar aan toegevoegd dat de storing bij sommigen nog langer duurde omdat providers niet continu checken op aangepaste DNS-settings.

Wikipedia heeft circa 50 servers in het datacenter van EvoSwitch in Haarlem staan. De lokatie gebruikt diverse energiezuinige manieren van koeling, zoals koeling met behulp van de buitentemperatuur), het scheiden van warme en koude luchtstromen en UPS-technologie met Delta Conversion.

Kettingreactie

"Helaas was Wikipedia één van de websites die door het storingsincident werd getroffen", meldt Eric Boonstra, managing director van EvoSwitch. "De beveiliging op hun apparatuur reageerde adequaat op de warmteontwikkeling, maar zorgde naar ik heb begrepen voor een kettingreactie in hun ict-systemen. Wikipedia is een belangrijke klant voor ons, waarbij EvoSwitch door Wikipedia wordt gebruikt als hub voor Europa. Wij betreuren het incident en de ervaring van Wikipedia ten zeerste, en doen er alles aan om herhaling ervan uit te sluiten."

EvoSwitch zoekt in samenwerking met de fabrikant van de koelsystemen uit waarom de storing plaatsvond. Zodra dit bekend is, belooft EvoSwitch aanvullende maatregelen te nemen om een vergelijkbaar incident in de toekomst te voorkomen.