De werknemers leggen het werk een paar uur neer uit protest tegen de houding van de werkgever in de loonsonderhandelingen. In Nederland werken ongeveer 9000 mensen bij Atos Origin.

De vakorganisaties eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, terwijl Atos niet verder wil gaan dan 2 procent. De onderbreking begint in Groningen op woensdag 9 om 10:00 uur. De vestiging in Eindhoven legt het werk een dag later op hetzelfde tijdstip tijdelijk. De officiële aankondiging daarvan zal dinsdag gedaan worden. FNV, CNV en Qlix-IT doen mee aan de acties. De Unie doet niet mee aan de werkonderbreking, maar laat weten wel achter het doel van de acties te staan.

"We zijn als vakorganisaties de onderhandelingen ingegaan met een bod van 3,5 procent", zegt een woordvoerster van FNV Bondgenoten tegenover Techworld. "Maar Atos begon met een niet-rëeel bod van 1,25 procent. Als ze vervolgens al niet hoger willen gaan dan 2 procent, dan houdt het voor ons op."

Sinds januari is een CAO van kracht is voor de ict-branche, de ICK-CAO. Daarin wordt de afspraak gemaakt dat er voor de komende twee jaar drie procent loonsverhoging komt per jaar.

Atos is een van de bedrijven die een eigen CAO aanhoudt. Sinds november is de automatiseerder met de bonden in gesprek. Het voorstel van Atos, gemiddelde loonsverhoging van 4,5 procent, met een minimale verhoging van 2 procent, werd door de vakorganisaties van tafel geveegd. De werkgever weigert in te binden, ondanks een ultimatum van de werknemers die vorige week dinsdag afliep.

De woordvoering van Atos Origin was op vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Bron: Techworld