De Federal Trade Commission heeft dat bepaald. De overname zou anders te verstorend werken voor de concurrentie in de markt van harde schijven voor desktops. Afgelopen november bepaalde de Europese Commissie eveneens dat die productie moet worden afgestoten.

Als de overname van Hitachi's harde schijf-activiteiten onverkort zou doorgaan, zouden er op die markt slechts twee spelers overblijven: Western Digital en Seagate, dat op zijn beurt de harddisk-activiteiten van Samsung heeft opgekocht. Een dergelijke marktsituatie vindt zowel de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC als de Europese Commissie onwenselijk.

WD heeft al deal met Toshiba

Western Digital heeft inmiddels al een overeenkomst gesloten met concurrent Toshiba om aan de wensen van de Amerikanen en Europeanen te kunnen voldoen. De deal stelt Toshiba in staat 3,5 inch harde schijven te fabriceren voor zowel desktops als consumentenelektronica. In ruil daarvoor krijgt Western Digital Toshiba Storage Device, waarvan de fabrieken in Thailand nog steeds stilliggen na de rampzalige overstromingen in dat land. Financiële details over deze overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.

Western Digital kondigde de overname van Hitachi al een jaar geleden aan, maar moest met de afronding ervan wachten totdat de Europese Commissie en de FTC klaar waren met hun onderzoek naar de gevolgen voor de marktwerking. Overigens is in de tussentijd de naam veranderd van Hitachi's harddisktak naar Viviti Technologies. De overname kost Western Digital 4,5 miljard dollar.

Maar China ligt nog dwars

Niettemin kan Western Digital niet zonder meer verder gaan met de overname van Hitachi's harddiskactiviteiten, want China blijkt plotseling nadere eisen te stellen. De Chinese marktautoriteiten willen dat het nu geheten Viviti Technologies op zijn minst twee jaar lang onafhankelijk blijft opereren. Ook mag het gedurende die periode geen informatie delen met Western Digital, zoals over prijzen, voorraden en klanten. Western Digital heeft op deze nieuwe eisen nog niet gereageerd.