Western Digital neemt Hitachi GST definitief over voor 3,2 miljard dollar in cash en 25 miljoen aandelen Western Digital ter waarde van bijna 1 miljard dollar. Dat maakt de totale overnameprijs 4,1 miljard dollar. Western Digital is nu eigenaar van twee werkmaatschappijen, Western Digital Technologies en Viviti Technologies, de nieuwe naam van de harddrivedivisie van Hitachi.

Door de overname wordt de markt voor harde schijven nu verdeeld door drie grote leveranciers: Western Digital, Seagate en Toshiba. Seagate nam vorig jaar de productie van harde schijven van Samsung over. De Chinese autoriteiten hebben Seagate verplicht de activiteiten van Samsung voorlopig onafhankelijk voort te zetten, net zoals ze Western Digital gemaand hebben Hitachi GST twee jaar lang zelfstandig te laten bestaan.

Concurrent Toshiba profiteert

Toshiba profiteert van de overname van Hitachi GST door Western Digital. De derde harddiskleverancier van de wereld krijgt namelijk delen van de harde schijf-productie van Hitachi. De Amerikaanse en Europese concurrentiewaakhonden hebben namelijk bepaald dat Western Digital de productie van harde schijven door consumentendesktops moet afstoten omdat het anders te dominant zal worden in die markt. Toshiba profiteert daarvan.

De deal stelt Toshiba in staat 3,5 inch harde schijven te fabriceren voor zowel desktops als consumentenelektronica. In ruil daarvoor krijgt Western Digital Toshiba Storage Device, waarvan de fabrieken in Thailand nog steeds stilliggen na de rampzalige overstromingen in dat land. Financiële details over deze overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.