De lens wordt geproduceerd door een druppel van een silicium-polymeer (PDMS) op een objectglas te deponeren. De zwaartekracht trekt hem vervolgens in de juiste vorm en door druppels toe te voegen wordt de vergrotingsfactor van de ontstane glasachtige materiaal steeds groter. Door de vinding zou een gewone smartphonelens 160x kunnen vergroten.

Bijna weggegooid

Dr Steve Lee van de Australian National University creëerde de lens per ongeluk en had hem bijna weggegooid. Een collega werd enthousiast door het idee en daarna hebben ze samen gekeken hoe ver ze konden gaan om de superlens krachtiger te maken. Met een 3D-printer maakten ze een frame voor het materiaal en verwerkten daar enkele ledlampjes en een batterij in.

Volgens mede-ontdekker Tri Phan, die Lee ervan overtuigde op iets interessants gestuit te zijn, is de nieuwe lens een stap vooruit in de richting van mobiele laboratoria met behulp van de smartphone. "Ik zie het potentieel voor dit apparaat in de medische sector, hoewel ik verwacht dat specialisten in andere gebieden hier ook onmiddellijk het voordeel van inzien."