In veel landen, waaronder Nederland, gebruikt een grote meerderheid van de mensen Whatsapp voor communicatie. De overgrote meerderheid hiervan lijkt het weinig of niets uit te maken dat dit betekent dat een belangrijk deel van de communicatie exclusief verloopt via het Amerikaanse Facebook, dat zijn geld verdient met de verkoop van privé data die alle Facebook fans vrijwillig verstrekken.

Dit terwijl andere communicatiemiddelen (zoals vaste en mobiele telefonie, post - ja die bestaat ook nog) vaak door meerdere partijen wordt aangeboden die controleerbaarder zijn en niet (of hooguit deels) in Amerikaanse handen. Toch bestaan er vrij veel webpagina's waarop uitgelegd wordt hoe je wel Whatsapp kunt gebruiken maar zonder dat je je "identificeert"met een bestaand nummer, zoals je onder andere hier kan lezen.

Het klinkt een beetje vreemd om dat te willen. Je mobiele nummer is immers de drager van je Whatsapp communicatie? En: als je een pakketje bestelt bij bijvoorbeeld bol.com dan zal je toch ook je adres moeten doorgeven, anders kunnen ze het echt niet bezorgen.

Of degenen die de beschreven methodes proberen nu hun nummer niet bij Whatsapp opgeslagen willen zien uit privacy-overwegingen weet ik niet, maar het intrigeerde me en ik ben het gaan proberen. Dat kon ik doen omdat ik Whatsapp toch nog niet gebruikte. De eerste (als werkend) beschreven methode werkt niet. Deze komt er op neer dat je de Agree and Continue klikt en direct de internetverbinding blokkeert door de Vliegtuig mode in te schakelen. Als je dat probeert stopt simpelweg de communicatie en heb je nog steeds geen werkende Whatsapp.

Maar verrassend genoeg blijkt Whatsapp wel degelijk te werken zonder een actief werkend nummer. Onlangs kreeg ik een gebruikt Android telefoontje. Ik vroeg een gratis SIM aan met wat tegoed maar het beloofde tegoed bleek alleen te worden gegeven als ik eerst 10 euro beltegoed kocht.

Wel kreeg ik toevallig een "mooi" nummer. Aan 10 euro beltegoed had ik geen behoefte, het ging om wat testjes. Een andere simprovider gaf wel wat gratis tegoed, 2 euro, en ik besloot nummerportering aan te vragen. Maar eerst installeerde ik op het Android toestel Whatsapp en zocht met 2 personen contact. Hierna werd de nummerportering uitgevoerd. Ik zette de telefoon niet uit (als opgedragen) op het tijdstip dat de portering plaatsvond. Toch werkte het nieuwe nummer en Whatsapp bleef gewoon werken. Mijn Whatsapp-contact zag het oude, inmiddels vervallen nummer.

Ik heb de test nog eens kunnen herhalen. Op vakantie kocht ik een lokale simkaart, installeerde Whatsapp op mijn Windows 10 Phone en voegde 4 contacten toe die mij via dat buitenlandse nummer vastlegden. Teruggekomen ging de Nederlandse simkaart er weer in, waarop Whatsapp nog niet eerder geregistreerd was, en bleef Whatsapp werken.

Het toevoegen van nieuwe contacten gaat niet al te soepel in Whatsapp, maar na veel geduld lukte dat ook gewoon. Dat verliep ook al niet heel soepel in het vakantieland. Whatsapp moet aan staan op beide toestellen, de nummers moeten op de juiste manier zijn ingevoerd en dan lijkt het nog een beetje 'random' te zijn wanneer het contact plotseling verschijnt.

Ik voegde, in Nederland dus, in de Android-telefoon een contact met het Nieuw Zeelandse vakantiesim-nummer toe, volgens de voorschriften met een +, het landnummer 64, en de rest van het nummer. Whatsapp zou de contacten vanzelf moeten zien. Na het toevoegen van het contact zag ik wel gelijk een Whatsapp symbooltje komen. Er is dus op dat nummer vastgelegd dat er een Whatsapp-account is.

Op zich bestaat het nummer ook nog, want het tegoed was langer geldig dan onze vakantie duurde en mogelijk vervalt het nummer pas als je wat langer na de geldigheid, 60 dagen, niets meer met de sim doet. Maar ik denk niet dat Whatsapp dat actief controleert. Het is eenmalig vastgelegd.

Uiteindelijk verscheen het contact met het ook al niet meer bestaande eerdere Nederlandse nummer op de telefoon. In de afbeelding is dus te zien dat Whatsapp contacten heeft toegevoegd waarvan de berichtuitwisseling werkt, beiden met een nummer dat niet meer in een van de 2 telefoons zit.