De nieuwe ZONE Finder van de Wi-Fi Alliance laat mensen een database doorzoeken waarin alle hotspots in 25 landen zijn opgenomen. De zoekdienst is overigens gratis. "Wifi is over de hele wereld populairder geworden. Het spreekt vanzelf dat de alliantie het voortouw neemt. Voorheen was het zoeken van een wifi-lokatie zonder officiële locatielijst moeilijk. Veel mensen hebben ons gevraagd zo'n lijst te ontwikkelen", aldus Dennis Eaton, voorzitter van de Wi-Fi Alliance. Volgens Eaton baseren reizigers hun uiteindelijke keuze voor bijvoorbeeld een hotel steeds vaker op de beschikbaarheid van draadloze internettoegang. Nu deze informatie online staat, wordt het plannen van een reis dan ook makkelijker, aldus de voorzitter.

Beveiliging

Naast de speciale zoekmachine heeft de alliantie zich de afgelopen tijd ook bezig gehouden met de ontwikkeling van een nieuwe beveiligingstechnologie die de huidige standaard moet vervangen. Veel draadloze internetverbindingen worden nu beveiligd met wep (wireless equivalent privacy). Deze encryptietechnologie wordt echter door veel kenners niet toereikend genoemd. Wi-Fi Protected Access ( wpa) moet hier verandering in brengen. De eerste producten met de nieuwe beveiligingstechnologie zullen nog deze maand op de markt verschijnen. Later dit jaar zal de technologie een vereiste zijn in de apparatuur. Zonder wpa worden producten dan niet gecertificeerd.

Forse groei

Uit cijfers van de Wi-Fi Alliance blijkt dat er steeds meer wifi-kaartjes over de toonbank gaan. De laatste drie maanden van 2002 werden er ongeveer vijf miljoen van dergelijke kaartjes verkocht. Dit is een verdubbeling vergeleken met het laatste kwartaal van 2001. De Wi-Fi Alliance is een non-profit consortium dat draadloze apparaten certificeert voor gebruik met de wifi-technologie. Inmiddels hebben zo'n tweehonderd fabrikanten zich bij de alliantie aangesloten, waaronder Nokia, Cisco en Microsoft.