Widenius probeert op allerlei manieren te verhinderen dat MySQL overgaat in handen van Oracle als het Sun Microsystems overneemt. Hij is al een petitie gestart die al meer dan 30.000 handtekeningen heeft opgeleverd, en nu Europa dreigt in te stemmen met de overname richt hij zijn aandacht op Rusland en China. Dat zijn machtige, zelfbewuste en open source-vriendelijke landen die het volgens Widenius beter aan zullen pakken dan Europa.

Widenius verliet MySQL begin 2009 omdat hij ontevreden was over de ontwikkelingen nadat Sun het had overgenomen. Hij heeft een fork van MySQL opgezet en een bedrijf, Monty Program AB, waarmee MariaDB commercieel kan worden uitgebaat. De fork is MariaDB, waarvan Widenius nu de release candidate heeft gepresenteerd.

MariaDB 5.1

De database krijgt het nummer 5.1 mee en is gebaseerd op de codebasis van MySQL 5.1 uit 2008, maar die is uitgebreid met een aantal patches en nieuwe mogelijkheden. De meeste nieuwe dingen zijn al een hele tijd beschikbaar in de gemeenschap, schrijft Widenius, dus hij heeft er vertrouwen in dat dit een erg stabiele release is.

Er zitten verschillende nieuwe storage engines in, zoals de Maria Storage engine, die in de plaats komt voor MyISAM. XtraDB vervangt InnoDB, wat ervoor moet zorgen dat gebruikers nu al dezelfde prestaties krijgen als in de komende MySQL 5.4. Verder heeft MariaDB de PBXT en FederatedX storage engines. FederatedX vervangt de oude Federated van Sun, die niet meer actief onderhouden wordt.

Een andere nieuwtje is de pool of threads, dat komt uit de MySQL 6.0 release, die niet door is gegaan. Hiermee kun je je voordeel doen als je veel connecties hebt naar je database en je veel queries hebt met een korte levensduur. Verder is de snelheid verbeterd en zijn er veel bugs opgelost.

De release candidate van MariaDB 5.1.41 staat klaar voor download als gecompileerd pakket voor zowel 32 als 64-bit Linux, en in de vorm van een tarbal met broncode. Bron: Techworld