Volgens onderzoeksbureau In-Stat komt standaardenorganisatie IEEE komende maand - na veel uitstel - tot formele standaardisatie van 802.11n. Er bestaat al vijf jaar een voorlopige uitvoering (draft) van die snellere wifi-variant. Producenten van wireless-apparatuur zijn allang aan de slag gegaan met die vroege uitvoering die volledig functioneel is. In 2005 was er al druk vanuit fabrikanten als Apple, Cisco, Intel en Sony om tot snelle ratificatie van 802.11n te komen.

Nog sneller

Ook het Amerikaanse magazine Wired meldt dat wifi n in september eindelijk officieel af is. De standaard belooft snelheden tot wel 600 Mbps (megabit per seconde), waar voorganger 802.11g tot slechts 54 Mbps komt. Draft-n apparaten zitten daar in de praktijk tussenin.

De n-technologie haalt een veel hogere snelheid door meerdere antennes te gebruiken voor het verzenden en ontvangen van data; multiple input, multiple output (mimo). Draft-n apparaten gebruiken over het algemeen twee of drie kanalen en komen niet in de buurt van de 600 Mbps-topsnelheid. Daarnaast heeft de n-technologie een groter bereik.

Begin 2010

De eerste apparaten die de officiële standaard ondersteunen komen naar verwachting begin komend jaar op de markt. De fabrikanten, verenigd in de Wi-Fi Alliance, moeten eerst hun ontwerpen testen en eventueel aanpassen voor de volledige standaard. Chipmakers als Qualcomm komen nu ook met wifi-chips die meer kanalen tegelijk aankunnen om dan de theoretische topsnelheid echt te benaderen.