Volgens het onderzoeksinstituut komt de invoering van draadloze internetdiensten in ziekenhuizen hiermee 'een stuk dichterbij'. TNO deed het onderzoek samen met veertien mkb-bedrijven, waaronder wlan-leveranciers, in vier Nederlandse ziekenhuizen.

Mobiel bellen en draadloos internetten is in veel ziekenhuizen verboden omdat de signalen kunnen storen op gevoelige medische apparatuur. TNO en de wlan-leveranciers testten bijna honderd medische apparaten, overigens zonder patiënten. Op tien centimeter afstand stoorden de wifi-antennes nog maar drie procent van de onderzochte medische apparaten in onder meer operatiekamers, intensive care-afdelingen en verpleegafdelingen.

Als de wlan-antenne tegen de apparaten aan werd gehouden, vertoonde een op de tien daardoor storingen, constateert TNO. De resultaten zijn volgens TNO zo bemoedigend dat wifi in ziekenhuizen toegestaan zou moeten worden. Dat maakt de weg vrij voor bijvoorbeeld het tegen betaling aanbieden van internettoegang aan patiënten. Daarvoor moeten de ziekenhuizen volgens TNO wel eerst nieuwe richtlijnen opstellen.

Bij gsm traden veel meer storingen op, blijkt uit het onderzoek. Bij mobiele telefoons stoorde drie procent of minder van de apparatuur pas op een afstand van anderhalve meter. Eerder deze maand brachten de onderzoekers dan ook al naar buiten dat het toestaan van mobiel bellen in ziekenhuizen wel gevaarlijk blijft.