De twee bedrijven vormen met onder meer Nokia en Panasonic de WiGig Alliance. Die alliantie ontwikkelt een specificatie voor het gebruik van het licentievrije 60 GHz spectrum. De standaard krijgt een kleiner bereik dan wifi en kan gebruikt worden voor een scala aan applicaties. Gedacht wordt aan het versturen van data of het aansluiten van telefoons. Het moet aansluiten op het wifi-netwerk dat al in veel huizen hangt.

De aliantie hoopt een ecosysteem te maken voor producten die weinig stroom verbruiken. Het is niet het eerste systeem dat op deze markt mikt. De afgelopen jaren probeerden Ultrawideband (UWB), Wireless HD en WHDI (wireless home digital interface) ongeveer hetzelfde. Geen van de technieken kwam bovendrijven als nieuwe standaard. Toch is de verwachting dat de komst van HD-televisie en de groeiende vraag naar het snel versturen van grote bestanden meer eist van verbindingen dan wifi ooit kan leveren.

Momentum

Wellicht dat de WiGig Alliance het momentum kan leveren. Chipmakers Atheros, Broadcom, Marvel en Mediatek zetelen in de raad van bestuur. Ook Dell, LG, Samsung en NEC schuiven aan samen met het Israelische Wilocity. Verder steunen NXP, Realtek, STMicroelectronics en Tensorcom het initiatief.

WiGig wil graag samenwerken met de wifi-alliantie en met de IEEE 802.11ADD werkgroep. Die laatste is ook net gestart met het ontwikkelen van een standaard voor data-uitwisseling met hoge snelheden in de 60 GHz band. Veel participanten van WiGig zijn ook verbonden aan de IEEE.

Tri-band wifi

Uiteindelijk kan de technologie deel uit gaan maken van een 'tri-band wifi netwerk' waarmee er connectiviteit kan zijn via de de 2,4 GHz, 5 GHz en 60GHz band. Dat zou inhouden dat de data verstuurd wordt met verschillende snelheden afhankelijk de sterkte van het signaal en de verschillende locaties ten opzichte van het zendpunt.

WiGig moet in staat zijn om 6Gb per seconde te versturen. Door de hoge frequentie wordt het bereik van de techniek kleiner dan wifi. De groep heeft gekozen voor de hoge frequentie omdat die gratis is enin de meeste landen nog ongebruikt is.