Reden voor de omzetstijging is volgens IDC dat er wereldwijd meer infrastructuur is aangelegd die de draadloze techniek ondersteunt. Verwacht wordt zelfs dat de omzet in 2012 zal zijn gestegen naar 1,2 miljard dollar.

Concurrent voor DSL

Volgens het onderzoeksbedrijf zal de ontwikkeling van Montevina, een mobiel pc-platform dat WiMax-technologie ondersteunt, ervoor zorgen dat de acceptatie van de technologie in een stroomversnelling raakt.

WiMax is de draadloze breedbandtechnologie met een bereik van maximaal 80 kilometer en een bandbreedte die snelheden ondersteunt tot 75Mbps. Het grote bereik en de hoge snelheid zorgt ervoor dat de technologie vooral wordt gezien als concurrent voor DSL.

Jaar van de waarheid

Volgens Flint Pulskamp van analistenbureau IDC heeft WiMax technologie in de afgelopen jaren enorme positieve veranderingen doorgemaakt en zal de standaard de komende maanden nog verder verbeteren. Toch valt of staat de toekomst van de technologie volgens Pulskamp met de acceptatie van de technologie in het komende jaar: "Concurrerende technologie├źn dichten langzaam maar zeker het gat met hun prestaties. Dit wordt een cruciale periode voor de toekomst van WiMax".

Kosten en energieverbruik

Volgens IDC zal de toename in vraag naar WiMax leiden tot de toepassing van de technologie op meerdere vlakken en producten, zoals digitale camera's, media spelers en mobiele telefoons. Hoewel IDC goede mogelijkheden ziet voor een brede acceptatie van WiMax, ziet het bedrijf ook veel obstakels. Zo zouden chipsets nog niet betrouwbaar genoeg zijn en ligt het energieverbruik nog veel te hoog. Ook de kosten zijn in de ogen van het onderzoeksbedrijf een probleem. Want hoewel een hogere productie zal leiden tot lagere productiekosten van de chipset, zullen WiMax operators moeten investeren in hun infrastructuur om de technologie te kunnen ondersteunen.

Marktbrede ondersteuning

Alleen wanneer deze obstakels worden aangepakt, zal WiMax volgens Pulskamp marktbreed worden gesteund: "Wanneer WiMax voor het eerst wordt gelanceerd en de eerste producten op de markt verschijnen, dan zal de industrie de technologie snel adopteren en het toekomstige potentieel van de technologie inzien. Als de eerste resultaten veelbelovend zijn, dan kunnen we flinke verschuivingen in de markt richting WiMax verwachten."