Gartner-analist Michael Silver verwoordt zijn angsten tegenover Techworld-zustertitel Computerworld, na het zien van een slide in een presentatie van Microsoft. Daar werd gesuggereerd dat Microsoft de mogelijkheid voor OEM's om een Windows 7 licentie in te ruilen voor een XP-licentie gaat beperken tot zes maanden na de release van het nieuwe besturingssysteem. Windows 7 staat gepland voor 22 oktober.

De downgraderegeling is apart omdat normaal gesproken kan worden teruggeschakeld naar de vorige versie van Windows zonder extra kosten. Op die manier krijgen bedrijven de kans om geleidelijk aan systemen te vervangen, terwijl de omgeving homogeen blijft. Een upgrade kan dan op een rustige manier plaatsvinden.

Maar veel bedrijven zijn nooit overgegaan op Vista, waardoor een downgraderegeling naar XP vanaf Win7 voor veel organisaties wenselijk is. Via een memo van HP lekte uit dat Microsoft de downgraderegeling zou invoeren.

Techworld en Webwereld kregen indertijd bevestigingen van de Nederlandse afdelingen van respectievelijk HP en Microsoft dat de regeling zou worden verlengd naar 30 april 2010, en dat ook Windows 7 eronder valt. Olivier van Noort, product manager Windows voor de zakelijke markt, zei indertijd dat het om een periode van tenminste een half jaar gaat.Computerworld beweert een powerpoint-slide onder ogen te hebben gekregen waarin de regeling inderdaad wordt beperkt tot dat genoemde minimum van een half jaar.

Maar dat is veel te weinig, zo zegt analist Michael Silver in een reactie. "Dit betekent dat organisaties die Vista willen overslaan nieuwe systemen met XP moeten aanschaffen voordat de regeling in april afloopt." Dat is volgens Silver een veel te korte periode. "Veel organisaties zullen in 2010, of zelfs begin 2011, nog niet klaar zijn om over te stappen op Windows 7. Voor pc's die ze vanaf dat moment kopen moeten ze of een upgradelicentie kopen, of een abonnement voor Software Assurance aanschaffen."

Dat laatstgenoemde ondersteuningsprogramma geeft bedrijven het recht om oudere OS'en te draaien (tot Windows 95 aan toe). Maar daar zit wel een flink prijskaartje aan. De andere mogelijkheid is dus om Vistalicenties aan te schaffen die nog wel een downgrademogelijkheid naar XP geven, maar dat betekent dat je later weer een upgradelicentie moet gaan kopen.

Bij Microsoft Nederland was niemand bereikbaar voor bevestiging of ontkenning van het voornemen om de regeling een half jaar te laten duren. Bron: Techworld