Op de Patch Tuesday van april - de tweede dinsdag van de maand, 10 april - komt de laatste set beveiliginspatches voor versie 1511. Die zou al eerder met pensioen zijn gestuurd, maar kreeg uitstel. De Anniversary Update (1607) verdwijnt volgens de officiële planning uit de ondersteuningslijst voor Windows 10 Home en Pro. Enterprise en Education krijgen nog patches tot en met oktober.

Lees ook: Kalender: updates en ondersteuningseinde van Windows 10

In oktober vorig jaar zou de versie voor de Anniversary Update, 1511 dus, zijn laatste updates ontvangen. Microsoft verlengde dat met een half jaar, maar alleen voor commerciële klanten. Consumenten moesten upgraden naar een nieuwere versie, minimaal 1607. Dat betekent dat Home en Pro al gemigreerd zijn, maar dat nu ook Enterprise en Education moeten overstappen.

18 maanden vs. 24

Dat betekent dat deze versie van Windows 10 uiteindelijk 29 maanden dienst heeft gedaan, in plaats van de gebruikelijke 18 maanden voor een versie van het besturingssysteem. Ook de Anniversary Update, de Creators Update en de Creators Fall Update (1607, 1703 en 1709 respectievelijk) worden langer ondersteund in de commerciële edities dan de consumentenversies, die het met anderhalf jaar moeten doen.

De tweetakkige ondersteuning - 18 maanden voor sommige SKU's en 24 voor andere - maken een in principe eenvoudig patch- en upgradeschema een stuk complexer.

Microsoft heeft geprobeerd klanten te helpen herinneren aan de ondersteuningsbeëindiging met de cumulatieve updates in januari en februari. "De aanvullende serviceaanbieding voor Windows 10, versie 1511 eindigt op 10 april 2018 en wordt niet verlengd tot na deze datum. Als u beveiligings- en kwaliteitsupdates wilt blijven ontvangen, raadt Microsoft aan een update uit te voeren naar de laatste versie van Windows 10", zo stond te lezen in de documentatie van deze maand.

Microsoft raadt klanten aan om te upgraden naar de recentste versie van Windows 10, wat momenteel de Fall Creators Update is (1709), hoewel de Spring Creators Update (1803) waarschijnlijk binnen twee weken verschijnt. Maar dan duurt het nog enkele maanden voordat deze geschikt is voor bedrijven. 1709 heeft die goedkeuring al wel.

Microsoft heeft de deadline al vaker opgerekt (1507 met zes weken, 1511 met zes maanden) maar in de regel is het bedrijf strikt als het aankomt op het verval van ondersteuning - en daar heeft Microsoft goede redenen voor. "Het gevaar [van verlengingen] is dat klanten het niet meer geloven als een einddatum wordt aangekondigd", zei Gartner-analist Michael Silver vorig jaar. "Het zou een slecht precedent scheppen dat bedrijven ervan kunnen uitgaan dat Microsoft de ondersteuning doorlopend oprekt."

Dus met de verlening van 1511 zet Microsoft waarschijnlijk de hakken in het zand. Windows 10 wil misschien meegeven, maar zal niet buigen voor eisen van klanten of zijn kritieke updatebeleid breken, omdat Windows-as-a-service daarmee staat of valt. Het ligt dan ook zeer voor de hand dat de Anniversary Update geen uitstel van executie krijgt.