Heb je een Nokia Lumia 1020 gekocht juist om lekker te kunnen fotograferen en filmen met de prima camera die erop zit? Volgens Microsoft kun je dan beter van Windows Phone 8.1 gebruik blijven maken. In die versie kun je namelijk werken met de Lumia Camera app; iets wat voorlopig niet kan in opvolger Windows 10 Mobile.

Microsoft bracht gisteren Windows 10 Mobile build 10536.1004 uit - een vroege versie van het OS die gebruikers binnen het Windows Insider-programma al op hun telefoon kunnen laden. In een nadere toelichting op deze bèta laat Insider-directeur Gabe Aul weten dat bezitters van de Nokia Lumia 1020 voorlopig last blijven houden van slechtere foto's en video's in Windows 10.

De reden? Windows 10 Mobile kan de camera native niet optimaal benutten, hiervoor is een update nodig van de speciale Lumia Camera app. Deze verschijnt pas "ergens eind dit jaar" in de Windows Store.

Build 10536 kwam eerder negatief in het nieuws vanwege een uitgestelde release en het ruïneren van toestellen die niet onder de Lumia-vlag vallen. Op 6 oktober maakt Microsoft in New York tijdens een speciaal Windows 10-event waarschijnlijk meer bekend over het verschijnen van de definitieve versie van Windows 10 Mobile voor smartphones en tablets.

Haarscherpe foto's maken in RAW-formaat kan voorlopig alleen in Windows Phone 8.1.