De meeste nu verkochte netbooks komen standaard met de Starter Edition van Windows 7. Daarmee heeft Microsoft zijn trage start op de netbookmarkt volledig goedgemaakt.

Twee jaar geleden kwamen de meeste netbooks nog met een Linux-distributie op de markt. Pas later stelde Microsoft Windows XP Home Edition ter beschikking aan zijn hardwarepartners, tegen speciale kortingstarieven. Linux is nu vrijwel weggevaagd van de netbookmarkt.

Einde inkoop XP

Die netbookmakers kunnen nog tot 22 oktober licenties bij Microsoft bestellen voor Windows XP. Daarna stopt Microsoft met de uitgifte van de licenties voor die oude Windows-versie. Dat betekent overigens niet dat er geen computers met XP meer kunnen worden verkocht, zegt Olivier van Noort, product solutions manager voor Windows bij Microsoft.

Computerleveranciers mogen nog lange tijd pc’s aanbieden met XP erop. Het gaat dan wel om een Windows 7-installatie die door de leverancier is gedowngrad naar XP. Onder meer HP levert dergelijke machines aan zakelijke klanten. De klant kan dan zelf beslissen wanneer er wordt overgestapt naar Windows 7, aangezien de licentie daarvoor al in bezit is.

Downgrade tot na Windows 8

In eerste instantie zou de levering van XP op nieuwe pc's maar tot april 2011 mogen, maar dat is onlangs verlengd. Windows 7 mag nu worden gedowngrade naar XP tot twee jaar na de introductie van Windows 8. Het is bepaald niet de eerste keer dat Microsoft met een verlenging van die termijn komt.

Wanneer dat nieuwe besturingsssysteem op de markt komt, is onbekend. Een uitgelekte roadmap is moeilijk te interpreteren, maar algemeen wordt er vanuit gegaan dat Windows 8 eind 2011 of begin 2012 zal uitkomen.