Dit blijkt uit metingen van StatCounter, die de marktaandelen van besturingssystemen en browsers online meet. Cijfers van concurrent NetApplications zijn niet beschikbaar, want de site van die webmonitor heeft last van storingen. Het marktaandeel van de verschillende versies van besturingssystemen is dus momenteel niet in te zien.

Tot en met Snow Leopard

Volgens StatCounter heeft Windows 7 in Europa nu een marktaandeel van 5,57 procent, terwijl het Apple-platform 4,81 procent heeft. Overigens telt de webmeter daarbij alle versies van Mac OS X bij elkaar op, ook als er naar eerdere versies van besturingsystemen wordt gekeken. Statcounter maakt namelijk alleen onderscheid tussen versies van Windows.

In Noord-Amerika, waar Apple traditioneel veel groter is, liggen de verhoudingen heel anders. Daar heeft OS X nog een flink groter marktaandeel van 11,33 procent. Windows 7 zit op slechts 4,07 procent. Los van Apple's sterkere positie in de VS loopt Europa dus voor met de overstap naar Windows 7.

1 procent voorsprong

Wereldwijd loopt Mac OS X nog ruim 1 procent voor. Windows 7 zit op 3,89 procent marktaandeel en Apple's besturingssysteem op 4,98 procent. In Nederland is het stuivertje nu nog net niet gewisseld. Op het moment dat dit artikel werd gepubliceerd stond de teller op 5,42 procent marktaandeel voor Windows 7 en 5,95 voor Mac OS X.

Weekendpieken

Afgelopen weekend was er al een piek waarbij Windows 7 het besturingssysteem van Apple is gepasseerd. Metingen van NetApplications, dat toen wel online beschikbaar was, gaven aan dat Windws 7 op 5,07 procent marktaandeel zat. Dat is net boven de gemiddelde 5 procent van Mac OS X, schrijft Computerworld. Twee weekenden daarvoor piekte het eind oktober uitgekomen Windows 7 naar 4 procent. Voorganger Vista heeft daar 6 maanden over gedaan.