Uit benchmarks blijkt dat de gisteren uitgebrachte definitieve nieuwe Windows-versie geen prestatiewinst haalt uit processors met meerdere cores. Het verwerken van programmacode in meerdere threads, door verschillende cores, levert vooralsnog geen voordeel op ten opzichte van Vista. Dit meldt Webwerelds zustersite Infoworld op basis van uitgebreide tests.

Daarbij zijn de benchmarks SPEC Viewperf 10 en Cinebench 10 met en zonder multithreading (smt) gedraaid. De geteste besturingssystemen zijn Windows XP Professional met service pack 3 (SP3), de Ultimate-uitvoering van Vista met SP2 en de Ultimate-uitvoering van Windows 7. De test-pc is een Dell Precision T3500-werkstation met quadcore Intel Nehalem-processor en 4 GB geheugen. Voor elk besturingssysteem is een eigen, identieke harde schijf gebruikt.

XP bijt in het stof

De testresultaten zijn verrassend, maar wel in lijn met eerdere tests. Die zijn in mei al gedaan met de release candidate (RC) van de toen nog aankomende nieuwe Windows-versie. Het verschil met Vista bleek toen niet groot. Het ging echter nog om een proefversie, waar Microsoft nog veel aan heeft veranderd.

Nu blijkt dat de definitieve versie van Windows 7 geen grote prestatieverbetering brengt. In sommige gevallen is Vista zelfs sneller dan de nieuwste Windows-versie. De prestatieverschillen tussen Vista en 7 zijn echter minimaal. Het voordeel van overstappen is voor Vista-gebruikers dus klein. Windows 7 laat wel XP ver achter zich.

Wel zuiniger

Één voordeel dat Windows 7 wel heeft ten opzichte van zowel XP als Vista is dat het veel efficiënter omspringt met de cores in multicore-processors. Het nieuwe besturingssysteem maakt beter gebruik van nieuwe energiebesparingsmogelijkheden door cores op lagere kloksnelheden te draaien of zelfs geheel uit te schakelen. Bij enkele van de uitgevoerde tests verbruikte Windows 7 tot 16 procent minder energie.