Een woordvoerder van Microsoft heeft dat vrijdag bevestigd tegenover BetaNews. Afgelopen woensdag onthulde de firma Windows Embedded Standard aan. De nieuwe versie bied een geminimaliseerde versie van het besturingssysteem die Internet Explorer 7 en aangepaste versies van applicaties zoals Office kan draaien op kleine apparaten, van mobiele telefoons tot routers en printers.

Andere versienamen

Bij dit nieuwe draagbare besturingssysteem zal Microsoft niet de gebruikelijke Standaard en Professional versienamen hanteren die nu bij Windows XP en Vista worden gebruikt. De software die nu bekend staat als Windows CE zal voortaan Windows Embedded Compact gaan heten, en een andere editie met meer mogelijkheden krijgt de naam Windows Embedded Enterprise.

Reden voor de nieuwe namen is volgens Microsoft de mogelijkheid om de pakketten uit te breiden: "Op dit moment zijn er geen plannen om een Professional-versie uit te brengen, maar we verwachten wel dat dit merk zal groeien, waarbij we de mogelijkheid hebben om andere versies te bouwen met aangepaste mogelijkheden".

Verbinden via netwerk

Het bètaprogramma voor Embedded Standard 2009 is afgelopen woensdag officieel van start gegaan en verwacht wordt dat het product eind van dit jaar klaar is voor een uiteindelijke release. De Enterprise en Compact-edities staan pas op de planning voor volgend jaar.

Het unieke van ES 2009 is dat het Visual Studio 2008 in staat stelt om een netwerkverbinding te maken met het apparaat. Daarbij is het dus ook mogelijk om het besturingssysteem als virtuele machine te draaien: "Een ontwikkelaar kan Visual Studio laten verbinden met een Windows Embedded Standard-apparaat met behulp van een netwerkverbinding. Dit maakt het mogelijk om het apparaat te debuggen via het netwerk. Windows Embedded Standard kan ook draaien als virtuele machine op een Windows desktop, hetgeen kan functioneren als een ontwikkel- en testplatform voor ontwikkelaars. Zo kunnen ze snel en eenvoudig hun applicaties testen," laat Microsoft weten aan Betanews.