Dat maakt Microsoft bekend in een persbericht. Het nieuwe mobiele besturingssysteem valt onder het nieuwe algemene merk 'Windows Phone'. Microsoft had eerder besloten het tussenwoordje 'Mobile' te schrappen uit de naam voor telefoons met Windows Mobile.

De telefoonmakers zullen de komende weken ieder mededelingen doen over de releasedatum van de Windows Phones. Zij doen dan ook mededelingen over updatemogelijkheden van eigenaren die al toestellen met oudere versies Windows Mobile hebben. Er zal voor enkele bestaande Windows-telefoons (De Touch Pro2, de Diamond2 en de Snap van HTC en de Omnia2 en Omnia Qwerty van Samsung) een update komen naar die nieuwe versie Windows Mobile 6.5. De fabrikanten zullen dit na 6 oktober ieder voor zich aankondigen

My Phone

Met een nieuw besturingssysteem en nieuwe diensten als applicatiewinkel Windows Marketplace en mobiele syncdienst Windows My Phone wil Microsoft de concurrentie aangaan met onder meer de iPhone. Internet Explorer Mobile heeft een redesign gekregen en heeft nu ingebouwde Adobe Flash Lite-ondersteuning.

De introductie van Windows Marketplace valt samen met het verschijnen van de Windows Phones, zegt Maarten Sonneveld, Business Group Lead Mobile van Microsoft. "Windows Marketplace is standaard onderdeel van Windows Phones en zal dus vanaf 6 oktober beschikbaar zijn."

Update 1: Woordvoerder Microsoft meldde eerder dat Windows Mobile 6.1-gebruikers in ieder geval kunnen upgraden. Dit bleek niet te kloppen.

Update 2: Woordvoerder Microsoft geeft meer informatie over bestaande Windows-telefoons die een update krijgen naar de nieuwe versie Windows Mobile 6.5.