Microsoft en Novell komen met een dual-boot methode die clusters van supercomputers snel laat schakelen van Linux naar Windows en vice-versa. Dat maken beide bedrijven bekend tijdens een internationale conferentie over supercomputing in het Duitse Hamburg deze week.

Microsoft hoopt zo clusters van x64-processoren van statische Linux-machines te veranderen in dynamische Linux-Windows images, waardoor Windows kan groeien onder supercomputers. De dual-boot optie is volgens The Register nog maar een eerste stap naar een grotere aanbod applicaties voor supercomputing die met Windows werken.

Linux dominant

SUSE Linux en Windows zijn volgens Microsoft en Novell even belangrijk in de plannen. De verschillen tussen beide systemen kunnen zorgen voor snelheidsbeperkingen, wat belangrijk is in die wereld van de supercomputers. Enkele grote bedrijven, waaronder Texas Instruments en Deutsche Bank, gebruiken al de technologie van Microsoft en Novell.

In de supercomputersector wordt Microsoft gedwongen tot goede interoperabiliteit met Linux, wat veruit het dominante OS is op deze krachtigste computers. Deze week verscheen de periodieke lijst met 500 snelste supercomputers. Maar vijf van die machines gebruikt Windows HPC Server als het belangrijkste OS.

Negentig procent op Linux

Negentig procent van de supercomputers draait op dit moment op Linux, meldt Techworld. In 2000 was het nog omgekeerd. Toen had Unix 90,6 procent marktaandeel, en Linux 5,6. BSD gebaseerde systemen stonden toen op 3,4 procent. In 2005 was Linux al gestegen naar 63 ,6 procent, ten koste van Unix dat op 30,8 procent stond. Windows had toen 0,2 procent.

De BBC heeft een zeer inzichtelijke infografiek gemaakt waar de supercomputer Top500 kan worden ingedeeld naar snelheid, OS, land, fabrikant en processor.