Dat claimt althans automatiseerder Mantissa, die vandaag z/VOS op onthult op een conferentie in Austin. Dat is een CMS-systeem dat draait op IBM's z/VM virtuele platform voor System z mainframes. Dit zorgt op zijn beurt voor een Intel-laag waarop je x86-OS'en kunt draaien. Windows dus, maar bijvoorbeeld ook Linux.

Je kunt gebruik maken van de desktop met de Remote Desktop Client van Microsoft. Met het systeem is het mogelijk om een PC in 15 seconden aan te maken, en draaiende te krijgen in een kwartier. Uiteindelijk moet z/VOS dezelfde snelheden halen als die van Linux op System z. Helaas is het nog niet duidelijk of het alleen om de client-Windowsversies gaat (Vista, XP), of dat ook de serverversies ondersteund worden.

Mantissa bracht het idee afgelopen zomer naar buiten op verschillende mailinglijsten. Het interessante aan het concept is dat mainframes vaak gebouwd zijn voor transactionele processen, en niet voor het soort werk dat een server of desktop verzet. Een systeem als z/VOS zou dus die vertaalslag moeten maken. Of z/VOS naar Nederland komt, is nog onduidelijk. Bron: Techworld