Criminelen van allerlei pluimage storten zich op Mac-gebruikers. De hoeveelheid malware voor OS X groeit en nu ontdekken ook ouderwetse oplichters dat andere besturingssysteem. Oplichters doen zich in de traditionele vorm voor als een telefonische helpdesk van 'Windows' om computerproblemen op te lossen. De Apple-scammers gaan iets geniepiger te werk.

Installeer remote-tool eventjes

Onderzoekers van Malwarebytes ontdekten een website die zich voordoet als officiële ondersteuningspagina van Apple. Echte Apple-ondersteuning loopt via ara.apple.com en de oplichters proberen mensen binnen te hengelen op ara-apple.com. Deze pagina linkt naar remote-tools om de 'technici' binnen te laten op het systeem van het slachtoffer.

Een extra gevaar schuilt er volgens Malwarebytes in dat de meeste mensen, op enkele uitzonderingen na, op de hoogte zijn van oplichters die zich voordoen als Microsoft-medewerkers, maar Apple-gebruikers kennen het fenomeen misschien nog niet. Het bedrijf waarschuwt dat net als bij Windows-gebruikers, mensen met OS X niet zomaar zullen worden opgebeld door Apple en niet op verzoeken om programma's te installeren in moeten gaan.