In de praktijk betekent dit dat Server 2008 vanaf 1 maart verkrijgbaar is, al kunnen klanten met volumelicenties eerder aan een versie komen.

De verbeteringen en toevoegingen waren al redelijk bekend, en zijn volgens Erwin Hartenberg, product manager Server 2008 voor Microsoft Nederland in te delen in vier 'zuilen'. De eerste die Hartenberg noemt is virtualisatie in de vorm van Hyper-V, de hypervisor van Microsoft. Deze zal over zes maanden geïntegreerd worden in Server 2008. Hartenberg verzekert daarbij dat dit niet ten koste zal gaan van de ondersteuning van andere fabrikanten, bijvoorbeeld van VMware. "Veel van onze klanten hebben al geïnvesteerd in andere virtualisatieproducten, en die kunnen ze blijven gebruiken," zegt Hartenberg. Maar, zo stelt hij, "een geïntegreerde hypervisor is een goede oplossing. Het blijft generiek, en je hebt geen extra middelen nodig om het te draaien."

De beveiliging (zuil nummer twee) zal volgens Hartenberg meer 'over de schutting kijken.' "Het is bijvoorbeeld mogelijk om een omgeving te creëren buiten de bedrijfsmuren om. Zo kan de Active Directory van verschillende partijen aan elkaar geknoopt worden, met bijvoorbeeld verschillende bevoegdheden voor verschillende partijen."

De overige twee speerpunten zijn volgens Hartenberg de nieuwe ISS webserver (nummer 7) en uiteraard het gebruikersgemak.

Verder verwacht Hartenberg dat de adoptie sneller zal gaan dan vroeger. "We zien dat de servermarkt steeds minder conservatief wordt," zegt hij. " Klanten kiezen ervoor om parallel te lopen met het uitbrengen van nieuwe technologie van meerdere leveranciers; die het voordeel zien van nieuwe technologie om daar gebruik van te kunnen maken om de bijbehorende voordelen daarvan te kunnen gebruiken." Het is uiteraard mogelijk om Server 2003 te upgraden naar Windows Server 2008, maar Hartenberg raadt toch aan om een schone installatie op een aparte partitie te creëren.

De standaardversie van Windows Server 2008 gaat 999 dollar kosten, de Enterprise versie kost 3999 dollar voor 25 clients. Alleen de webserver kost 469 dollar.

Bron: Techworld