Een ‘logische processor’ staat voor Microsoft gelijk aan het aantal fysieke processors vermenigvuldigd met het aantal rekenkernen en het aantal threads. Windows Server 2008 R2 zal dus een systeem kunnen ondersteunen waarin 64 dual-core processors zitten waarbij iedere core twee threads ondersteunt, aldus vice-president Bill Laing van Microsofts Windows Server & Solutions Division.

Toename cores

De huidige versie van Windows Server 2008 ondersteunt maximaal 64 logische processors, een aantal dat bijvoorbeeld al wordt opgesoupeerd door één enkele UltraSparc T2-processor van Sun. Intel is ook lekker op dreef met het ophogen van het aantal cores op een processor. Zo bracht de chipreus onlangs met de Dunnington een zeskernige processor op de markt. De Core i7 – de nieuwe generatie 45-nm processor waarvan volgende week de eerste modellen worden getoond – moet het aantal rekenkernen op 8 brengen.

Met de uitbreiding naar 256 cores zet Microsoft een grotere stap dan voor mogelijk werd gehouden. "We zien nu wel besturingssystemen die zijn ontworpen voor vier of acht cores, maar het aantal ondersteunde cores verdubbelt niet iedere twee jaar", vertelde Gartner-analist Carl Claunch onlangs tijdens een evenement in Amsterdam. Door deze trage ontwikkeling zouden gebruikers maar beperkt profijt hebben van het grote aantal cores dat tegenwoordig op een processor wordt gezet.

R2 in 2010

Het is nog wel even wachten op Windows Server 2008 Release 2 met ondersteuning voor 256 cores. De update van het OS wordt pas in 2010 op de markt verwacht. R2 zal ook nauw zijn geïntegreerd met de aankomende versie van Microsofts SQL Server (codenaam Kilimanjaro) en honderden voorbewerkte ‘cmdlets’ bieden voor de scriptgebaseerde PowerShell-beheerinterface.

Bron: Techworld