Tegelijkertijd werden SQL Server 2008 en Visual Studio 2008 onthuld, die Microsoft later dit jaar gaat uitbrengen. De keynote van Steve Ballmer staat onderhand op de website van de Redmondse reus.

"Met al onze klanten hebben we discussies over de keuze of we Windows Server 2008 of 2003 uitrollen," vertelt Rand Morimoto, een consultant voor Convergent die bedrijven helpt bij het bouwen en onderhouden van bedrijfsnetwerken en auteur van een boek over Windows Server 2008. "Als zij denken dat 2008 betrouwbaar is, rollen we het uit. Tot nu toe hebben we honderden van de servers in live systemen in gebruik genomen. "

Terwijl vroege gebruikers successen melden, wees een recente enquête van CDW uit dat gebruikers vooral de beveiliging, instellingen en virtualisatie als belangrijke voordelen zien. De verkoper van vooral zakelijke IT-systemen vroeg 772 IT-managers uit zowel grote als kleine ondernemingen naar hun mening.

De respondenten hadden overigens nog wel hun zorgen over bugs (48%), compatibiliteit van applicaties (41%) en hardware (28%).

Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen adviseert Microsoft om bij servers geen 'in-place' upgrades uit te voeren waarbij Windows Server 2003 wordt vervangen door 2008.

Sommige eigenschappen van Windows Server 2008 verleiden gebruikers echter om toch bestaande systemen te updaten. Morimoto noemt bijvoorbeeld de mogelijkheid om computerclusters via een T1-lijn te verbinden. Daardoor zijn clusters niet langer beperkt tot één locatie.

"Vroeger waren deze clusters alleen bereikbaar voor bedrijven die glasvezelverbindingen konden betalen. Dit is een enorme verbetering wanneer iemand bijvoorbeeld disaster recovery voor Exchange 2007 nodig heeft."

Morimoto roemt daarnaast SMB2, een vernieuwde versie van het protocol waarmee Windows bestanden deelt, en waarmee bestandsuitwisseling 30 tot 40% sneller verloopt. Ook Network Access Connection (NAP) blijkt een aantrekkelijk punt. Deze technologie is echter alleen bruikbaar wanneer het volledige rekencentrum Windows Server 2008-servers draait.

De Hyper-V virtualisatie voor Windows Server 2008 verkeert nog in de bètafase en zal pas later dit jaar beschikbaar komen. Daarnaast moet Microsoft nog de beloofde managementsoftware ontwikkelen waarmee automatiseerders systemen kunnen beheren en bij rampen kunnen herstellen. Als dat zover is verwacht Morimoto dat bedrijven enthousiast gebruik zullen maken van virtualisatie.

Twaalf klanten van Convergent gebruiken Hyper-V nu al in productiesystemen. Maar wie meer zekerheid zoekt kan Windows Server 2008 ook gebruiken als een gast-systeem op de virtualisatie-software van marktleider VMware.

Net als Microsoft waarschuwt ook Matt Okuma, een enterprise architect van Pacific Coast Companies, voor migraties. "De overstap van 2003 naar 2008 wordt groot," waarschuwt hij. "Het serverbeheer is anders. Systeembeheerders staan grote veranderingen te wachten. In het begin waren de interfaces volledig anders, maar nu zie ik de voordelen van wat Microsoft gedaan heeft."

Okuma draait 4 servers met 2008. Hij roemt vooral de prestaties en omschrijft de overgang vanaf Windows Server 2003 als een verschil "van dag en nacht."

Tegen mei verwacht Okuma zijn Active Directory op Windows Server 2008 over te zetten. In februari 2009 moeten alle belangrijke servers zijn gemigreerd.

Naast Windows Server 2008 zal Microsoft op de onthulling in Los Angeles naar verwachting ook de integratie met het ontwikkelgereedschap Visual Studio 2008 en de database SQL Server 2008 benadrukken. De eerste is sinds vorig jaar november beschikbaar en de tweede moet uiterlijk 30 juni het licht zien. Het drietal vormt de fundering voor het dienstenplatform van Microsoft.

Volgens Big Hammer, een bedrijf dat databases met productomschrijvingen beheert voor retailers en producenten, bieden de drie producten betere interoperabiliteit en gebruiksgemak. Zo biedt het drietal een uniforme manier voor authenticatie. "We kunnen nu zonder problemen applicaties ontwikkelen en uitrollen," zegt Mike Steineke, IT-manager van het bedrijf.

"Interoperabiliteit bij authenticatie vindt plaats op zowel het web als in de applicatie en de SQL Server. Vroeger liepen we op tegen problemen waar we dagenlang op hadden moeten puzzelen, maar dergelijke problemen hebben zich nu nog niet voorgedaan." Bron: Techworld