WSF is bedoeld voor organisaties met vijftien of minder werkplekken en zal alleen als pre-installatie door OEMs worden geleverd. Dell, HP, IBM en Lenovo zijn al gestrikt als leverancier. Hoeveel de nieuwe serverversie gaat kosten, is nog niet bekend, maar Microsoft geeft wel aan dat het duidelijk een budgetoplossing is.

Dat geldt ook voor de functionaliteit van Windows Server 2008 Foundation. Met geen woord wordt gerept over eventuele virtuele toepassingen, en Hyper-V ontbreekt. qua systeem ondersteunt WSF niet meer dan een enkele processor en 8 GB aan RAM. Functies die zijn meegenomen uit Windows Server 2008, zijn teruggeschroefd in hun mogelijkheden. Active Directory kan bijvoorbeeld nog wel gebruikers toevoegen aan een domein, maar het kan in deze implementatie niet dienen als een zelfstandig draaiende domeinserver.

De licentiemogelijkheden zijn ook beperkt. In plaats dat de editie werkt met de bekende Client Access Licences (CALs), werken Foundationlicenties met gebruikersaccounts. Per licentie kunnen maximaal vijftien accounts worden aangevraagd. Ingekochte CALs zijn niet geldig voor Foundation, en het is niet mogelijk om deze server OS te koppelen aan andere Windows Server-edities. Wel moet een overstap van Windows Server 2008 Foundation naar een volwaardige Windows Server 2008 geen problemen opleveren, en kan WSF prima als opstap dienen, zo spiegelt Redmond ons voor.

De 'goedkope' serverversie is in februari voor het eerst genoemd, maar de ontwikkeling is verder stil gehouden. Omdat de technologie fundamenteel hetzelfde is als de andere edities, vond Microsoft een publieke b├Ętatest bijvoorbeeld niet nodig. Bron: Techworld