Windows Server 2012 krijgt komende herfst een flinke opfrisser. Dan brengt Microsoft de zogeheten R2 (release 2) uit van dat serverbesturingssysteem. In tegenstelling tot voorgaande releases moet dan een jaar later de volgende grote update uitkomen. Tot op heden gebeurde dit voor Windows Server elke twee tot drie jaar, waarbij geheel nieuwe versies en R2's daarvoor elkaar afwisselden.

Elk jaar een nieuw Windows

Microsoft werkt al geruime tijd toe naar een versnelling voor het uitbrengen van nieuwe Windows-versies voor clientsystemen. De pc heeft na Windows XP relatief lang moeten wachten op de volgende versie, die toen ook niet goed aansloeg. De opvolger voor Windows Vista heeft ook enkele jaren ontwikkelwerk gekost, net zoals het daarop volgende Windows 8.

Voortaan moet er elk jaar een flinke update uitkomen voor Windows. Dat komt dan neer op een nieuwe release en niet slechts een gepatchte installatie. Dit blijkt nu niet alleen te gelden voor pc's en tablets, maar ook voor servers. Het aankomende Windows Server 2012 R2 is de eerste in een reeks "min of meer jaarlijkse updates voor het Windows Server-platform", weet it-nieuwssite Ars Technica te melden.

Serverapplicaties meegesleurd

Bovendien geldt dit opgevoerde releasetempo niet alleen voor het eigenlijke besturingssysteem. 'Bijbehorende' serverapplicaties als beheeromgeving System Center en database SQL Server gaan mee in de versnelling, net zoals ontwikkelpakket Visual Studio aan de clientkant.

Kantoorpakket Office gaat naar verluidt ook mee. Microsoft hanteert zelf al een versneld releaseritme voor het eigen gebruik van zijn eigen software. De Azure-clouddiensten draaien op Windows Server en bijbehorden serversoftware.

De overgang naar jaarlijkse releases voor gewone klanten betekent een flinke omslag. Het huidige Windows Server 2012 is in september vorig jaar uitgekomen, waarbij voorganger 2008 R2 stamt van juli 2009. De versie van dáárvoor (Windows Server 2008) is in februari 2008 uitgebracht, volgend op 2003 R2 van december 2005 terwijl de oorspronkelijke 2003-release in april 2003 is verschenen. Eenzelfde geschiedenis geldt voor bijvoorbeeld SQL Server.