Microsoft verwacht dat XP in het komende boekjaar goed zal zijn voor 22 procent van de verkopen. Eerder ging de softwaregigant uit Redmond nog uit van een XP-marktaandeel van 15 procent. Het aandeel van Windows Vista zal 78 procent bedragen, zo heeft Microsoft-cfo Chris Liddell verteld aan analisten.

Op dit moment ligt het marktaandeel van Vista nog lager, maar dat verontrust Microsoft niet, stelt Liddell. "Vanuit ons perspectief is het nog steeds een hoog percentage."

Ondertussen begint het ongenoegen onder pc-fabrikanten toe te nemen. Acer-president Gianfranco Lanci is de eerste die zich openlijk uitspreekt over de tegenvallende prestaties van Vista.

In de Financial Times Deutschland klaagde de Acer-topman maandag dat er voor bedrijven en consumenten nauwelijks redenen zijn om over te stappen op het nieuwe besturingssysteem. Integendeel, de president van de op drie na grootste pc-fabrikant stelt dat de stabiliteit van Vista nog te wensen overlaat.

"De hele industrie is teleurgesteld over Windows Vista", aldus Lanci. "Normaal betekent de introductie van een nieuwe Windows-versie een impuls voor de verkopen van computers, maar deze keer valt de impact zwaar tegen", moppert Lanci.

Bedrijven vragen volgens hem niet om pc's met Vista. Ook consumenten lopen niet warm voor het nieuwe besturingssysteem en geven vaak nog de voorkeur aan XP. In april besloot concurrent Dell daarom al te stoppen met zijn 'Vista-only'-beleid. Bron: Techworld