Het afgelopen kwartaal heeft Apple voor het eerst sinds een decennium minder winst gemaakt, zo becijferen analisten. Woensdag presenteert Apple de cijfers over de afgelopen drie maanden, inclusief de cruciale verkopen in de decembermaand. De omzet is naar verwachting 55 miljard dollar, 18 procent meer ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011. De nettowinst zal met 2 procent teruglopen tot 12,8 miljard dollar, meldt Bloomberg.

Niet meer onaantastbaar

Menig ander techbedrijf droomt van dergelijke cijfers, maar voor beurslieveling Apple betekent het wind tegen. De belangrijkste oorzaken: teruglopende groei in de smartphonemarkt als geheel, toenemende concurrentie van vooral Samsung en groeiende productiekosten.

De afgelopen maanden verschenen de eerste scheuren in het iPhone-bastion, met paniekerige beurshandel tot gevolg. De koers van Apple is in een paar maanden circa 30 procent gedaald, waardoor het concern nu 470 miljard dollar waard is, bijna 200 miljard minder dan in september.

Apple op kruispunt

De verkoop van de iPhone 5 valt vies tegen, vindt Wall Street, dat met argusogen naar morgen kijkt. Meer en meer analisten constateren dat Apple op een cruciaal kruispunt staat. De periode van hypergroei is voorbij en de iPhone zit op zijn top qua marktaandeel.

“Apple zat in de luxueuze positie dat ze de markt konden afromen. Die dagen zijn voorbij. Omzetgroei neemt af en de marges gaan absoluut naar beneden", aldus analist Walter Price van RCM Capital Management. De grote vraag is: kan Apple na zes jaar iPhone en drie jaar iPad een nieuwe verkoophit produceren?