Bedrijven als Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram zullen alles dat ooit door kinderen voor hun 18e is gepost moeten wissen als daarom wordt gevraagd. Dit is een wet waar verschillende cybersecurity-goeroes in Australië voor pleiten.

"Een briljant idee," zegt kinderpsycholoog Michael Carr-Gregg. "Dit bespaart een hoop stress en ellende. De hersenen van kinderen zijn niet volledig ontwikkeld. Daardoor doen zij vaak dingen zonder na te denken over de consequenties. De kans dat zij iets op [social media] posten waar zij later spijt van krijgen is groot."

Celebrating our 5th edition


Op 28 september organiseren wij de 5de editie van IT Innovation Day. Onze sprekers gaan het gesprek aan over onderwerpen die niet alledaags en zelfs een tikkie controversieel zijn. Experts op het gebied van medisch zelfexperiment, cyber war, big data, de maakbare maatschappij, commerciële doeleinden van satellieten en de BotNet of Things.


Verwacht korte en krachtige sessies van gamechangers, die het experiment zijn aangegaan en zich uitspreken over de comfort- en gevarenzones die we binnenkort tegemoet treden.


Schrijf uzelf nu kosteloos in!


Carr-Gregg haalt in een interview met news.com.au een voorbeeld aan van een vijftienjarig meisje dat een naaktfoto naar haar vriendje stuurde. Deze jongen stuurde de foto vervolgens naar 20 vrienden. Dit zou uiteindelijk op een pornosite terecht kunnen komen in combinatie met haar naam. Dat kan het meisje later problemen opleveren als zij op zoek gaat naar een baan.

"Dit soort ervaringen kunnen zorgen voor stress, depressies en zelfs zelfmoord."

De wet is al aangenomen in het Verenigd Koninkrijk en Beveiligingsexperts als Susan McLean willen graag dat deze wet ook in Australië wordt toegepast. "Kinderen zijn kinderen, zij moeten de kans krijgen fouten te maken en daarvan te leren zonder dat het ze de rest van hun leven achtervolgt."

"Het overgrote deel van de mensheid kijkt met afgrijzen terug op de dingen die zij gezegd hebben toen ze 18 waren. Jonge mensen die domme beslissingen maken of slechte comments op social media achterlaten moeten een kans krijgen deze te kunnen verwijderen," aldus McLean.

"We moeten jongeren nog steeds leren om goede beslissingen te maken en ze laten realiseren wat de gevolgen zijn van hun acties op het internet, maar de mogelijkheid om social media geschiedenis te kunnen wissen zou geweldig zijn."

McClean haalt verder nog aan dat er niet wordt gesproken over Google searches. Als externe bronnen een kopie maken van de, door kinderen geplaatste content bestaat er een kans dat deze niet kan worden verwijderd. Daarom moet men nog steeds voorzichtig blijven en kinderen leren dat het verwijderen van posts niet betekent dat het ook echt weg is.

De wet is in het Verenigd Koninkrijk niet alleen van toepassing op kinderen die net 18 zijn geworden, maar ook op mensen die al langer volwassen zijn en data van voor die leeftijd verwijderd willen hebben. Carr-Gregg zegt dat deze wet gebruikers meer controle geeft over hun persoonlijke data.

Social media-data wissen op je 18e verjaardag, goed idee?
Ja
Nee
quotes 2 know