"We gebruiken een aantal nieuwe technologiën. Daarnaast moeten we een enorm complexe it-infrastructuur beheren", stelt Lothar Pauly van T-Systems die mede de it-infrastructuur van het WK voetbal verzorgt. Wat hoogstwaarschijnlijk de meeste interesse opwekt is high-definition television (hdtv). Dit nieuwe tv-signaal belooft haarscherp, hoge resoultie beeld met een verhouding van 16:9.

In totaal zijn er twaalf stadions waar er gespeeld gaat worden. Elk stadion is uitgerust met minimaal twintig hdtv-camera's. Deze camera's zijn met behulp van glasvezel gekoppeld aan een zogeheten backbone, die de data met snelheden tot 480 gigabit per seconde kan vervoeren. Tevens worden er satellietverbindingen opgezet, voor het geval de backbone het begeeft.

Alle data wordt verzonden naar de International Broadcasting Center in München, waar de signalen geschikt worden gemaakt voor de verschillende uitzendformaten in de hele wereld. Vervolgens wordt het signaal via het wereldwijde breedbandnetwerk van T-Systems doorgestuurd. Een deel van het signaal wordt verzonden via satellieten, zoals die van SES Astra SA.

De finale van het WK wordt waarschijnlijk door 3,5 miljard mensen bekeken. "Geloof me, er is een enorme druk die wij voelen om zowel het hdtv- als het standaard-tvsignaal zonder problemen door te geven", vertelt Pauly. "Als er problemen komen, kan ik op zoek naar een andere baan."

Rfid

Een andere technologie die voor het eerst gebruikt wordt tijdens het kampioenschap, is rfid. De Fédération Internationale de Football Association (FIFA), die het WK organiseert, eist dat elk toegangskaartje een rfid-chip bevat. T-Systems heeft bij de stadions in Dortmund en Frankfurt elektronische scanners geplaatst die de tickets kunnen uitlezen. Siemens heeft soortgelijke scanners bij andere stadions neergezet, zoals de Allianz Arena in München.

De scanners staan verspreid over het stadion, zodat bezoekers naar de juiste plekken en cafetariamogelijkheden begeleid kunnen worden. De techniek kan mogelijk ook worden ingezet om hooligans te volgen. Volgens Andreas Schwarzkopf van T-Systems is dit laatste echter niet de bedoeling.

Veiligheid is voor de FIFA van groot belang. Zo hangen er alleen al in de Allianz Arena tachtig beveiligingscamera's. Dit zijn zulke krachtige camera's dat de politie zo ver kan inzoomen dat het kan mee lezen op een briefje dat een persoon in zijn handen houdt. Los hiervan zijn de stadions behangen met allerlei sensoren om poorten, ramen en deuren in de gaten te houden. Uiteraard hangen er ook de nodige rookmelders.

Tetra

De hulpverleningsdiensten die aanwezig zijn in de twaalf stadions, maken tijdens het WK gebruik van tap-proof digital terrestrial trunked radio (tetra) telefoons. Deze telefoons zijn veiliger, maar onderdrukken ook ruis. Hierdoor kunnen hulpverleners beter communiceren. De telefoons zijn uitgerust met global positioning system (gps), zodat de coördinatie van de hulpverlening makkelijker verloopt.

T-Systems, die verantwoordelijk is voor het tetra-netwerk, heeft een beschikbare capaciteit van tweeduizend gebruikers per stadion.

Ondanks de inzet van nieuwe technologiën, vertrouwt T-Systems ook op oude, bewezen technieken. Tijdens het WK in Azië konden fotografen en journalisten gebruikmaken van een wlan-netwerk om hun informatie te verzenden. De Duitse organisatie van het WK is van plan ethernetkabels langs het veld en in de persruimtes te leggen.

"We hebben besloten om op dit vlak geen risico te nemen", stelt Schwarzkopf. "Bandbreedte moet gegarandeerd worden voor deze groep gebruikers en we denken dat de kabels de beste oplossing zijn." In de persruimtes is er naast ethernet ook wifi-connectiviteit beschikbaar.

Mobiel

Een techniek die het niet gehaald heeft is televisie op het mobieltje. Telefoons met speciale antennes kunnen televisiesignalen verwerken en tonen op het schermpje. De gsm-industrie hoopte op een flinke stimulans door het WK, maar volgens Pauly is 'de tijdslijn niet in orde'.

Eerst moeten er diverse hordes worden genomen, alvorens de techniek goed kan werken. Dit heeft tijd nodig. Pauly: "Waarschijnlijk zullen er tijdens het WK wel experimenten worden gehouden, maar bieden we nog geen commerciële diensten op dit platform aan."

De rfid-voetbal zal ook niet tijdens dit WK worden geïntroduceerd. Na meerdere maanden te hebben getest met de bal, heeft de FIFA besloten de bal niet te gebruiken. De techniek is nog niet perfect.

Asic

Adidas ontwikkelt de bal samen met het Fraunhofer instituut. De bal is uitgerust met een zogeheten asic-chip (application-specific integrated circuit) die zelf data kan verzenden. Deze chip is precies in het midden geplaatst om zo snelle acceleraties en harde trappen te overleven. De chip kan binnen een seconde informatie versturen naar de scheidsrechter, zodra de bal over de doellijn gaat.

Momenteel wordt de bal getest in het stadion van Nürenberg. Er zijn twaalf antennes geplaatst, onder andere in de lichtmasten, die de data ontvangen. Deze geven het signaal door via glasvezel naar een cluster Linux-servers.