Worldmax heeft de officiële lancering van zijn Wimax dienst vervroegd. De firma onthult vandaag al "een lightversie voor early birds", aldus Worldmax-directeur Jeanine van der Vlist in een interview met Webwereld.

Geïnteresseerden kunnen zich op Aerea.nl aanmelden. Worldmax pakt uit met een actieaanbieding voor de eerste 500 klanten. Die vroege vogels krijgen voor 19,95 euro het benodigde insteekkaartje voor de computer, dat daarna 89,95 zal gaan kosten. Het startpakket is inclusief de eerste maand draadloos surfen.

Daarnaast geldt tot half augustus een actietarief van 9,95 euro per maand. Daarna gaat Aerea-internet 19,95 per maand kosten. Het datagebruik bij Aerea is ongelimiteerd, meldt het bedrijf, maar het hanteert wel een fair use policy.

Naast een abonnement gaat Worldmax ook op prepaid-basis toegang tot het Aerea-netwerk aanbieden. Bijvoorbeeld voor een maand, en later wellicht ook voor een week of zelfs een dag.

Eerste Wimax aanbieder

Worldmax is de eerste aanbieder van Wimax draadloos internet in Nederland. Intel is een van de grootste supporters van de technologie. De chipfabrikant heeft een substantieel minderheidsbelang in Worldmax.

Wimax wordt ook wel omschreven als een draadloos alternatief voor dsl. De dienst biedt breedband internet tegen een maximale snelheid van 70 Mbps en heeft een maximaal bereik van 50 kilometer, al zullen dergelijke cijfers in de praktijk zelden gehaald worden.

Worldmax biedt een draadloze verbinding van 2 Mb per seconde, maar dat is een conservatief cijfer, benadrukt Van der Vlist. "De theoretische snelheid buiten is al 4 Mb. Maar ik wil dat niet overhypen, mensen krijgen gewoon goede snelheid binnen en buiten."

Puntjes op de i

Worldmax heeft zich laten verleiden tot de prelancering door 'aanhoudende verzoeken', legt chief executive offficer (ceo) Van der Vlist uit. Ze benadrukt dat het gaat om een bètaversie, omdat Worldmax nog bezig is de laatste puntjes op de i te zetten. Dat betreft zowel het netwerk als de computerondersteuning.

"Het netwerk voldoet op dit moment nog niet helemaal aan onze zelfgestelde specificaties. Het is nu gebouwd op robuustheid en nog niet op snelheid." Er vinden de komende maanden dan ook nog een aantal updates plaats.

De Wimax netwerkkaarten die Worldmax zal leveren, ondersteunen op dit moment bovendien nog uitsluitend Windows XP en is uitsluitend beschikbaar als pcmcia-kaart. Later deze zomer volgt een usb-dongle, en ook aan Vista en Mac-ondersteuning wordt nog gewerkt, meldt Van der Vlist.

Aerea zal half augustus de bètafase ontstijgen en voor het brede publiek beschikbaar komen. Pas dan zal Worldmax ook een reclamecampagne in Amsterdam beginnen om Aerea onder de aandacht te brengen. Er is in eerste instantie dekking binnen de ringweg (A10) en beneden het IJ. Binnen drie jaar wil Worldmax landelijk dekking bieden.

Dekking binnenshuis

Worldmax heeft een licentie voor de zogenaamde 3,5 GHz band en gebruikt de IEEE 802.16e-standaard, ook wel Mobile Wimax genoemd. Deze biedt als voordeel dat gebruikers van zendmast kunnen wisselen wanneer zij bijvoorbeeld in de auto of trein reizen. Bij oudere Wimax-standaarden was dat niet mogelijk. Volgens critici zou de standaard slecht door muren heen dringen, maar Van der Vlist wuift die kritiek resoluut weg.

Het bedrijf heeft samen met TNO uitgebreide tests gedaan, die naar tevredenheid zijn verlopen. "We hebben het netwerk zo gebouwd dat mensen ook binnen een goede snelheid halen." Volgens haar is dat zeker vergelijkbaar met de binnendekking van umts. "Maar ga niet in de kelder zitten, want dan werkt het niet", aldus Van der Vlist.

Ed Achterberg, directeur en analist van onderzoeksbureau Telecompaper, kan over de doordringbaarheid van dergelijke frequenties heel kort zijn: "Hoe hoger de frequentie, hoe lager de doordringbaarheid."

Wat dat betreft is de 3,5 GHz dus minder gunstig dan de 2,6 GHz band, waarvoor later dit jaar dit jaar licenties geveild worden. Worldmax biedt hier waarschijnlijk ook op mee, maar wil de redenen daarvoor niet kwijt.

De praktijk moet uitwijzen of de doordringbaarheid een probleem vormt. "Dat hangt uiteindelijk vooral af van de dichtheid en gebruikte technologie van de antennes." Van der Vlist benadrukt: "Met de huidige frequentieband die we hebben zijn we uitstekend in staat om in heel Nederland een breedbandnetwerk aan te bieden. Binnen- en buitenshuis."

Niet bang voor CallMax

Worldmax vreest de concurrentie van CallMax niet, die onlangs bekend maakte ook een draadloos netwerk in Amsterdam uit te gaan rollen. CallMax heeft een IEEE 802.20 frequentie in licentie, die op papier hogere snelheden en betere dekking biedt.

Ten eerste richt CallMax zich expliciet op de zakelijke markt, en is Aerea een 'echt consumentenproduct', meent Van der Vlist. Daarnaast is 802.20 volgens Van der Vlist nog experimenteel en heeft het zich nog onvoldoende bewezen, zowel technisch als in de markt. "Het is een standaard die nog geen standaard is", stelt zij.

Scepsis over Wimax

Of Aerea en Wimax in het algemeen echt aan gaan slagen valt nog te bezien. Telecomanalist Ed Achterberg is sceptisch over de kansen van Wimax in Nederland. Met een beperktere propositie dan umts en een landelijke dekking die nog jaren op zich laat wachten, staat Wimax al behoorlijk op achterstand. Achterberg: "Als je kunt kiezen tussen een abonnement dat alleen binnen Amsterdam werkt, of een die ook werkt op je boot in Vinkeveen, is de keus snel gemaakt."

Maar draadloze breedbandbereikbaarheid is nog wel een flinke groeimarkt in Nederland, weet Achterberg. Worldmax-ceo Van der Vlist is dan ook vol vertrouwen over een gezonde toekomst voor Wimax. "Wimax heeft zich inmiddels bewezen en is breed geaccepteerd. Niet voor niets hebben grote bedrijven als Intel, Motorola, Samsung, Nokia, Alcatel en Nortel zich achter Wimax geschaard."

Brede schouders van Intel

Binnen afzienbare tijd zullen bovendien de insteekkaartjes of usb-aanhangsels verleden tijd zijn. Dit omdat 's werelds grootste Wimax-supporter, Intel, ondersteuning inbouwt op zo'n beetje alle nieuwe chips voor laptops en mobiele apparaten.