Dat brengt LinuxInsider afgelopen weekend van de CeBIT beursvloer. Het gaat om softwareproducten die een grafische interface geven aan Red Hat Linux, om zo een bruggetje te slaan tussen Linux en Windows op beheerniveau. Windows-beheerders die niet zo ervaren zijn met Linux kunnen zo voordeel putten uit beide omgevingen, zo is de gedachte.

De BridgeWays Management Console trekt verschillende servers en diensten samen in een omgeving die vanaf een Windows-desktop kan worden bediend. Ondersteund worden onder meer diensten voor hoogbeschikbaarheid, lastverdeling, DNS, firewall, FTP, routing en SSH Secure Shell. BridgeWays is in niet-ondersteunde vorm te downloaden van de Xandros-site.

Opsi4xandros, de tweede aankondiging, is een verzameling tools waarmee windows-werkstations aangesloten op een Red Hat-omgeving kunnen worden beheerd. Daarbij moet gedacht worden aan de installatie van service packs en het updaten van antiviruspakketten. Het pakketje is vervaardigd in samenwerking met Opsi, die al langer Linux remote-beheerpakketten uitbrengt voor Windows-desktops.

Met de aankondiging springt Xandros, die vooral bekend is geworden met desktop-Linuxdistro's voor zowel bedrijven als particulieren, in op de groei van Linux in beheeromgevingen. Pikant detail is dat het bedrijf net als Red Hat-concurrent Novell een overeenkomst heeft gesloten met Microsoft. Bron: Techworld