Het Xen Cloud Platform gaat verder dan de hypervisor, zei Ian Pratt, de oprichter van Xen.org. Het krijgt features in zich als virtuele switches om onder andere multi-tenant networking, firewalling, routing en load balancing mogelijk te maken, en storage management tools om lokale disks aan elkaar te knopen voor betere flexibiliteit en high availability.

Minstens even belangrijk is dat het cloud platform helemaal agnostisch wordt als het gaat om virtuele machines. Het maakt niet uit of ze gemaakt zijn door Vmware, door Citrix of door een hypervisor van een andere vendor, ze kunnen altijd draaien op het Xen Cloud Platform. Dat zei Simon Crosby, de CTO van de virtualisatie divisie van Citrix. Volgens hem moeten klanten hun workloads makkelijk van interne netwerken over kunnen zetten naar externe cloud services, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de hypervisor die wordt gebruikt. “Wij geloven dat er iets mis is als de cloudmarkt zich zo ontwikkelt dat bedrijven eerst aan een cloud vendor moeten vragen welke hypervisor ze hebben gebruikt bij het bouwen van hun cloud”, zei hij.

Opmerkelijk is dat de verschillende vendors die gebruik maken van Xen.org, zoals Citrix, Novell en HP, in essentie overeen zijn gekomen om het platform in dezelfde vorm te gaan distribueren, terwijl ze allemaal een andere visie hebben op de hypervisor. Bron: Techworld