De nieuwe Tigerton processoren variëren in kloksnelheden van 1,6 tot 1,93 GHz, op een 266/1066 MHz Front-Side Bus (FSB). De L2 caches zijn 4 tot 8 Mbyte groot. En het stroomverbruik loopt op tot maximaal 80 en 130 Watt TDP. Daarnaast is er een LV variant die onder de 50 Watt blijft.

Tenslotte levert Intel nog twee nieuwe modellen waarvan twee kernen zijn uitgeschakeld. Hoewel de chip-leverancier deze aan de man brengt voor specifieke toepassingen die minder kernen en meer cache geheugen gebruiken, is het natuurlijk vooral een manier om de opbrengsten van het productie-proces te verhogen.

Caneland platform

Wat deze introductie bijzonder maakt, zijn eigenlijk niet de processoren zelf maar de bijbehorende 7300 chipset (codenaam Clarksboro, tesamen het Caneland platform). Waar Xeon processoren tot nu toe altijd de FSB deelden in een SMP-configuratie (Symmetric Multi-Processing), heeft elke processor nu een eigen verbinding met de chipset. Deze zorgt voor de communicatie tussen processoren en geheugen. Bovendien is er extra intelligentie toegevoegd om de synchronisatie tussen caches en geheugen te versnellen.

In totaal wordt tot 256 Gbyte aan geheugen ondersteund. Nadeel is wel dat het om zogenaamde FB-DIMMs gaat. Deze modules zijn duur en verbruiken relatief veel energie.

De FSB-architectuur is altijd een bottleneck geweest voor Intel's SMP-configuraties. In de toekomst zal deze zowel op de Xeon als de Itanium processoren worden vervangen door de Common Systems Interconnect (CSI). Daarmee krijgen deze een bus-architectuur vergelijkbaar met de HyperTransport-kanalen die AMD al veel langer gebruikt.

Voor wie vier processoren met in totaal 16 kernen niet genoeg is, heeft IBM een chipset ontwikkeld die tot 32 processoren (128 kernen) met elkaar verbindt. Deze X4 ondersteunt tot 512 Gbyte aan DDR2 geheugen.

Flexibele migratie

Nieuw op de Xeon MP processoren zelf is VT FlexMigration. Dat moet problemen met virtualisatie over verschillende typen processoren heen oplossen. Bij het verplaatsen van een virtuele machine naar een andere server, zien het draaiende besturingssysteem en de applicaties immers ineens een andere processor met andere features. Denk dan bijvoorbeeld aan extra SSE-instructies (Streaming SIMD Extensions).

Intel lost dit op door processoren de mogelijkheid te geven om zich voor te kunnen doen als een type van een eerdere generatie. Op die manier kunnen in ieder geval steeds twee opeenvolgende generaties in dezelfde virtualisatie-pool worden ingezet.

Naar verwachting zullen meer dan vijftig leveranciers de nieuwe Xeon MP processoren in hun systemen gaan leveren. Het gaat dan zowel om servers als blade-systemen. Onder de bedrijven die al aankondigingen hebben gedaan, treffen we Aberdeen, Dell, Egenera, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, NEC, Sun, Supermicro, Unisys en Verari.

De lancering van Intel's Tigerton processoren had op geen beter moment kunnen komen. Maandagavond introduceert AMD zijn Barcelona lijn. Gezien de vertragingen die hun nieuwe generatie processoren heeft opgelopen en de beperkte prestaties van hun bestaande lijnen, is het voor AMD nu enorm belangrijk om goed voor de dag te komen.

Bron: Techworld