Misschien is de uitkomst van het onderzoek een indicatie dat deze XP-gebruikers iets opmerkelijks gaan doen. Namelijk overstappen naar een nieuw besturingssysteem van Microsoft.

Eerder deden dezelfde respondenten namelijk Vista massaal in de ban. Ondanks dat ze nog steeds tevreden zijn over XP, overwegen ze hun oude vertrouwde besturingssysteem - dat nu al acht jaar op de markt is - vaarwel te zeggen.

Opvallend is wel dat een flink deel (23 procent) van de ondervraagde XP-gebruikers al wel een proefversie van de Vista-opvolger heeft uitgeprobeerd. Bijna de helft (43 procent) heeft geen eigen ervaring met die nieuwe versie, maar heeft er veel over gelezen.

Grote ontevredenheid over Vista

De meeste respondenten op het onderzoek van PC World en Technologizer gebruiken nog XP vooral omdat ze vertrouwd zijn met de werking (28%). Anderen vinden de ‘voordelen’ van Vista geen upgrade rechtvaardigen (26%). Weer andere XP-gebruikers zijn bang voor compatibiliteitsproblemen (16%). De overgrote meerderheid heeft Vista wel geprobeerd (71%), maar is niet tevreden.

Over Windows 7 zijn de respondenten wel te spreken. Degenen die het hebben geprobeerd, zijn positief tot zeer positief (66%). Een minderheid van 11% is duidelijk geen fan, die gebruikers beoordeelden de ervaringen met 7 als negatief tot zeer negatief.

Van de gebruikers die het hebben aangedurfd om met Windows 7 aan de slag te gaan, is onderzocht wie het nieuwe besturingssysteem ook zou aanschaffen. Van alle respondenten gaat zeker de helft (53%) vroeger of later de overstap wagen. Ruim een derde (34%) van de gebruikers is dermate tevreden met XP, dat zij het nut van een upgrade niet inzien.

‘OEM’s niet zo blij met 7’

Ondertussen maakt de computerindustrie zich er grote zorgen over dat de overstappers hun oude computer blijven gebruiken. De goede prestaties van Windows 7 zouden de behoefte aan een nieuwe pc namelijk niet aanwakkeren, meldt APC Magazine.

“In de tests die ik uitgevoerd heb, presteert Windows 7 beter dan XP op een computer van vier tot vijf jaar oud”, concludeert technisch consultant Ross Gangemi van ict-dienstverlener Dimension Data. Hij vertelt APC Magazine dat hij niet denkt dat consumenten zowel het besturingssysteem als de hardware zullen upgraden.

Volgens Gangemi is er geen reden tot klagen bij een upgrade van alleen het besturingssysteem. “Gebruikers gaan van een XP-systeem met een opstarttijd van vijf tot zes minuten naar een boot-tijd van een minuut twintig. Daarnaast kan het systeem uit slaapstand bijna direct gebruikt worden.”

Bron: Techworld.nl.

Update: Informatie toegevoegd over percentage XP-gebruikers met eigen Windows 7-ervaring.