XP Mode werd twee weken geleden aangekondigd. Het creëert een virtuele omgeving met behulp van Virtual PC, waarin een geactiveerde en gelicenceerde versie van Windows XP SP3 draait. De applicaties in XP kunnen vervolgens gewoon vanuit de Windows 7 desktop worden geopend. De vensters worden vervolgens verzorgd door de windowmanager van Windows 7, zodat ze helemaal geïntegreerd zijn in de desktop.

XP Mode beta kan vanaf nu worden gedownload van de website van Microsoft. Als alles volgens plan verloopt komt de voltooide versie tegelijk op de markt met Windows 7, waardoor het migreren van XP naar 7 niet zo pijnlijk hoeft te zijn. Een aantal pc-bouwers zullen het pakket meeleveren op hun computers en verder is het een gratis download voor mensen met Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate, de drie duurste smaken.

Maar XP Mode zal niet op elke pc kunnen draaien. Die pc moet namelijk wel virtualisatie ondersteunen in de hardware. Microsoft heeft alvast een website gelanceerd waarmee je kunt uitvinden of je pc geschikt is voor XP Mode. Daarop staan onder andere links naar programma’s van Intel en AMD, waarmee je je processor kunt identificeren.

Niet iedereen is overigens enthousiast over XP Mode. Een aantal analysten hadden bedenkingen bij het gegeven dat beheerders nu voortaan twee versies van Windows moeten onderhouden. En natuurlijk hoef je niet perse voor XP Mode te kiezen. Ook VMware heeft desktop virtualisatiesoftware. Parallels heeft zelfs software aangekondigd waarmee XP-gebruikers hun fysieke systeem kunnen migreren naar een virtuele machine op Windows 7. Dat is een tool die ontbreekt bij XP Mode.

Bron: Techworld