De belangrijkste nieuwigheid die de XSan 2 biedt is de zogenaamde MultiSAN, een functionaliteit waarmee gebruikers gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot verschillende SAN-volumes.

Verder worden verschillende diensten binnen Leopard Server zoals iCal Server, Mail Server en Podcast Producer uitgebreid met ondersteuning voor geclusterde bestandssystemen. De uitrol wordt vereenvoudigd met de zogenaamde SAN Setup Assistant, een soort wizard die aanspringt als tijdens de setup van een Mac server een fibrechannelverbinding wordt gedetecteerd. XSan 2 kost 1000 euro.

Tegelijkertijd zal Apple zijn eigen Xserve RAID systeem voor bedrijven geleidelijk uitfaseren. In plaats daarvan wordt sinds gisteren de VTrak RAID 3U van Promise Technology als alternatief aangeboden. Die is door Apple en Promise volledig compatibel gemaakt met de Xsan 2, terwijl het volgens de verkoper technisch gezien een stap vooruit is. De VTrak RAID biedt ruimte aan 16 SATA- of SASschijven, tot een capaciteit van 24 TB per configuratie. Daar hangt een 4 Gb fibrechannelverbinding aan. Het 'instapmodel,' met 6 TB opslag, kost 10.500 euro.

Dat betekent niet dat Xserve RAID geheel van het toneel verdwijnt: een woordvoerder heeft tegenover MacWorld gezegd dat de RAID gewoon verkocht wordt zolang de voorraad strekt, en ook zullen de modules van 300 en 750 GB in de handel blijven. "We raden voor een nieuwe aanschaf VTrack E-Class van Promise aan," aldus de woordvoerder. Bron: Techworld