Het wordt steeds moeilijker voor Apple om de iPad Pro en MacBook Air van elkaar te onderscheiden, zeggen analisten. Apple probeert met de iPad Pro gebruikers aan te spreken die, naast webbrowsen, ook gebruik maken van productiviteitsapplicaties terwijl MacBooks vooral powerusers aan moet spreken.

Maar nu er steeds meer applicaties zijn die gebruik maken van touchscreens zou Apple misschien producten moeten gaan maken die features als "touch" combineert met krachtige rekentaken. Deze transitie zou overeen komen met de Windows pc's. Tablets en laptops worden samengevoegd tot hybride apparaten als Microsoft's Surface Pro 4.

Apple's iPads draaien op iOS en hebben schermen van 12,9 inch of kleiner en zijn gericht op gebruikers die het fijn vinden om mobiel bezig te zijn. Deze week kondigde het bedrijf een nieuwe 9.7 inch iPad Pro aan als tablet die ook zou kunnen functioneren als laptop.

Gisteren schreven wij al waarom deze tablet niet gezien kan worden als pc-vervanger. MacBooks hebben een schermgrootte van minimaal 11 inch en draaien op Mac OS X, een besturingssysteem dat gericht is op gebruikers die een volledige computer nodig hebben.

Een MacBook met touchscreen?

Het samenvoegen van deze twee producten zou, in theorie, kunnen leiden tot een MacBook met een touchscreen en meer poorten dan de iPad Pro. Deze features zouden ervoor zorgen dat Apple met het apparaat een grotere concurrent wordt van Microsofts Surface dan het op dit moment is. Deze hybride MacBook kan dan zowel de mobiele, alsook de powerusers aanspreken. Maar, volgens analisten ziet het er voorlopig nog niet naar uit dat er een grote verandering zal komen in Apple's producten.

"Apple riskeert hiermee wel dat het consumenten verwart als het met twee pc-vervangers op de proppen komt," zegt Bob O'Donnell, principal analist bij Technalysis Research. "Voorlopig is Apple nog niet gereed om Macbooks en iPads bij elkaar te brengen. Apple gelooft nog steeds dat Mac OS, Mac apps en Macbooks touch-vrij moeten zijn terwijl apps, die gebruik maken van touch, thuishoren op iPads en iOS. Naarmate de tijd vordert zal dit steeds meer arbitrair worden en niet meer passen bij de huidige consumentenvraag."

Op de volgende pagina: Gaat Apple uiteindelijk toegeven?

"Apple probeert zoveel mogelijk gebruikers en toepassingen te bereiken met de iPad Pro en MacBook Air," zegt Jim McGregor, principal analyst bij Titias Research. " Apple's bezwaar ligt in het managen van twee totaal verschillende hardware- en softwareplatformen. Als ik een gokje zou mogen wagen in wat de toekomst gaat brengen, durf ik te wedden dat Apple binnen vijf jaar met een platform komt dat draait op één enkel OS."

"Maar het zal niet makkelijk zijn de twee bestaande besturingssystemen samen te voegen," zegt Kevin Krewell, McGregor's collega bij Titias Research. "Het gescheiden houden van de twee besturingssystemen geeft Apple de mogelijkheid de complexiteit te managen op een manier welke onmogelijk is voor Microsoft. Drie besturingssystemen samenvoegen voor pc's, smartphones en de Xbox in één core Windows 10 OS [is een helse klus]."

ARM vs x86?

En dan zijn er ook nog hardware matige uitdagingen. Apple's iOS-apparaten draaien op de fabrikant's zelf-ontworpen ARM-chips en Mac draaien op chips van Intel. Als Apple de besturingssystemen samen wil voegen zou het Mac OS X moeten verhuizen naar de ARM-architectuur. Een zeer moeilijke taak aangezien het bedrijf nu al tegen prestatiegrenzen aanloopt met z'n eigen chips.

"Apple had flink wat hulp van Intel om de boel te porten naar de x86-architectuur," alsdus McGregor. "Het zou alleen wel handig zijn om in de toekomst nog meer in te zetten op diens eigen [chips]."

Apple verkoopt de laatste jaren steeds minder iPads. Dit kwartaal heeft het bedrijf 16 miljoen iPads verscheept. Een stuk minder dan de 21.4 miljoen exemplaren die het in hetzelfde kwartaal van 2015 verscheepte.

Het aantal tablets dat in 2015 is verscheept, zat volgens IDC rond de 206,8 miljoen. Een vermindering van 10,1 procent. Maar het aantal hybrides als de Surface en de iPad Pro zit in de lift.